Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Redaktionellt från banken

”Vill bidra till rörelseglädje och ökad trygghet”

Sommarboden öppnar upp för en meningsfull fritid för barn och unga i Karlshamn i sommar. Projektet möjliggörs genom bidrag från bankens stiftelser. 

En gård med rätta inställningen

Landets lantbrukare står inför rejäla utmaningar med både svag lönsamhet, en osäker omvärld och den gröna omställningen som pockar på. Men det finns ljusglimtar och lantbrukarna tror på ljusare tider, visar vårens Lantbruksbarometer. Vi besöker Froarps Gård i Tararp där det både finns stora framtidsplaner och en vilja som heter duga.

9 miljoner som gör skillnad här

Under 2023 stöttade bankens stiftelser flera lokala projekt som gör det bättre för alla som bor, lever och verkar i Olofströms och Karlshamns kommuner.

Uppmaning till beslutsfattarna av Sydostlänken

Stora järnvägssatsningar som Sydostlänken behövs för tillväxten, säkerheten och klimatet. Nu när ekonomin tar fart igen behöver regeringen besluta om snabb byggstart.

Aktiv sommar får ut unga i arbetslivet

Bankens stiftelser stöttar ungdomsprojektet Aktiv sommar med 200 000kr. Ett projekt där unga får sommarjobb och nyttiga aktiviteter.

20 miljoner till en bättre framtid här

Sparbanken i Karlshamn är på en tillväxtresa. Fler kunder, hög kundnöjdhet och god tillväxt ger en hållbar stabil bank för framtiden. Det goda resultatet för 2023 gör att banken kommer mer än dubbla utdelningen av pengar till det lokala samhället under 2024.

Så preppar du din ekonomi om kriget kommer

Kontanter i mindre valörer, power bank, och viktiga dokument utskrivna är några saker att ha koll på i händelse av kris eller krig.

Stor glädje när Cykling utan ålder rullade igång!

Cykling utan ålder drivs helt av ideella lokala krafter och vill förbättra livskvalitén för äldre som får komma ut på cykelturer i närområdet.

Banken bjöd alla ungdomar i Karlshamn på bio!

Via bankens stiftelse bjöds alla ungdomar mellan 12–18 år i Karlshamns kommun in till en biokväll på Centrumbiografen. Evenemanget arrangerades av Fältgruppen.

Vem påverkar din ekonomi?

Nya Maktbarometern: Ekonomi 2023 kartlägger vilka ekonomiprofiler som når och engagerar flest på Sociala medier. En lokal makthavare är Mohammed Salih, sparekonom och börsprofil från Ronneby.

Välkommen till bankens Stora Kaffekalas!

Banken fyller 195 år och det vill vi fira med dig! Därför kommer bankens omtyckta kaffekalas tillbaka i en ny tappning under året. Den 21 mars bjuds det på ett Stort Kaffekalas med extra allt i Sparbanken i Karlshamn Arena. Gästartister denna dag är Olle Jönsson, Siv "Augustina" Carlsson och Sten Nilsson.

"När vi går samman kan vi göra skillnad"

Bomber faller. Det brinner varje dag i Ukraina sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av landet i februari 2022. På en scen andra sidan Östersjön startar Anders Törnqvist, lokal företagare, en insamling till att köpa två pensionerade brandbilar våren 2023.

Jullov på liten budget

Fritidsbibblan, gratis bad, gör en egen film eller baka julgodis. Äntligen är det dags för det efterlängtade jullovet! Här hittar du ekonomiska och roliga aktiviteter i jul.

2,4 miljoner till lokalt föreningsliv!

76 föreningar med barn och ungdomsverksamhet får dela på 2,4 miljoner kronor i extra föreningsstöd.

Gratis jullovsbad till barn och ungdomar

Gäller för alla barn och ungdomar mellan 0–18 år som badar på Holjebadet i Olofström eller på Väggabadet i Karlshamn under hela vecka 52.

100 000 kr i julgåva till de mest utsatta

Lokala hjälporganisationer får ett extra stöd i juletid att hjälpa våra medmänniskor som behöver det som mest.

Sparsamma tips till matkassen

Veckans erbjudande, storkok och byta ut råvaror i recept. Det är några tips från bankens medarbetare på att hålla nere prislappen på matkassen.

Julmagi med Emil på stadsteatern

Över 1 500 förväntansfulla barn och vuxna fick ta del av Emils hyss och sånger och den medkänsla och kärlek som Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga har när teaterkonserten Emils Jul framfördes.

Bidra till Sparbanksbössan!

För tredje året i rad går Sveriges sparbanker ihop för att stötta Musikhjälpens insamling. Vi uppmuntrar både sparbanker, kunder, medarbetare, stiftelser och andra samarbetspartners att bidra till Sparbanksbössan.

Lyckad minimässa med Private Banking

I foajén utanför Rio Grande på piren är det mingel med bankens Private Banking, som bjudit in flera fondbolag till stan. Många av bankens kunder har hittat hit och skratten avlöser varandra och nyfikenheten för fondbolagen märks. Vi passade på att ställa några frågor till fondbolagen på plats.

Historisk hög lönsamhet för skogsägare

Trots stigande räntor och svagare konjunktur ökar lönsamheten i det privata skogsbruket. Men utmaningar finns. Det visar Skogsbarometern 2023.

Han sprider ljus i skuggan av oljekatastrofen

Som den enda rehabiliteraren i Blekinge har Bengt-Arne hamnat mitt i hetluften och har en betydelsefull uppgift. Det är en uppgift som ligger honom varmt om hjärtat; Att rädda fåglarna som drabbats.

Banken stöttar ridklubben med nya hästar

Via bankens stiftelse har Karlshamns Ridklubb fått 375 000 kr i bidrag som ska gå till nya lektionshästar. Detta för att möjliggöra att ridklubben ska kunna fortsätta utveckla sin verksamhet som blivit allt dyrare att underhålla.

En gemensam insats för räddningsarbetet av lokala sjöfåglar

Tillsammans med Sölvesborg-Mjällby Sparbank, Ivetofta Sparbank och Sparbanken Skåne bidrar vi med 250 000 kr till Katastrofhjälpen för fåglar och vilt.

Svag lönsamhet för landets lantbrukare

Den upplevda lönsamheten i lantbruket har kraftigt försämrats under hösten jämfört med i våras och är nu på de lägsta nivåerna sedan krisåret 2016. Det visar höstens Lantbruksbarometer.

Hon brukar skogen med varsam hand

Vi hälsar på Karin Ek, Årets skogskvinna 2022, på släktgården i Ljungsjömåla. Karin är en inspirerande skogsbrukare och kund i banken har hon varit ”i princip alltid”.

Barnfamiljer betalar mest för matkassen

Matpriserna pressar många hushåll, men den som är riktigt prismedveten kan få ner kostnaderna med 20-30%.

Sparbankerna har nöjdast bankkunder för fjärde året i rad!

Nöjdast kunder har landets Sparbanker. Det visar Svenskt Kvalitetsindex årliga bankstudie SKI Bank, där kunderna frågas ut om hur nöjda de är med sin bank.

Banken bjuder alla barn på unik teaterkonsert

Sommarsuccén Emil i Lönneberga återvänder i en ny tappning i december och blir Emils Jul – en teaterkonsert med över 60 medverkande på scen!

Ny företagsmarknadschef - möt Göran Arnesson

Genom att kombinera sin erfarenhet med Sparbanken i Karlshamns unika kundfördelar vill han skapa Sveriges bästa företagsbank. Möt Göran Arnesson – Sparbanken i Karlshamns nya företagsmarknadschef!

Uppmärksammad utställning till Karlshamn

Sparbanken i Karlshamn presenterar stolt ”Ikoner – en utställning om att få finnas”. Utställningen invigs på Stortorget i Karlshamn den 4 juli kl. 17.00.

En osäker omvärld påverkar

Inflation, höga energipriser och stigande räntor. Per Richardsson, vd på Sparbanken i Karlshamn analyserar det ekonomiska läget och vad det kan innebära framåt för den lokala bygden.

Sparbanken i Karlshamn stödjer Musikhjälpen 2022

Tillsammans med över 30 andra sparbanker är Sparbanken i Karlshamn med och samlar in pengar till Musikhjälpens insamling ”För en tryggare barndom på flykt från krig”.

Sparbanken i Karlshamn satsar grönt - tillsätter hållbarhetsansvarig

Sparbanken i Karlshamn har arbetat för ekonomisk långsiktighet och lokal hållbar utveckling sedan starten 1829. Nu ökas farten ytterligare för att leda hållbarhetsarbetet framåt. 

Trots svalare utveckling är tron på skogsindustrin fortsatt stark

Det visar den senaste Skogsbarometern från Sparbankernas riksförbund, Swedbank och Ludvig & Co.

Banken sponsrar lokal näringslivsvecka

Premiären väntar för Karlshamns nya inslag ”N som i Näringsliv”, en lokal temavecka med syfte att stärka näringslivet i kommunen.

Stort intresse under höstens aktieträff för unga vuxna

Ett 70-tal personer samlades under aktiekvällen på Östra Piren i Karlshamn.

Sparbankernas kunder är nöjdast i Sverige 2022

Sparbankerna åter i topp för hur nöjda kunder är med sin bank. Det visar årets SKI-undersökning.

Banken expanderar till Östra Piren

Sparbanken i Karlshamn utvecklar verksamheten och flyttar in i nybyggda lokaler på Östra Piren. 

Ekonomin slår hårdare mot de svenska hushållen

Stigande bolåneräntor och energikostnader väger allt tyngre i hushållens plånböcker. Mest påverkas ensamstående småhus- och bostadsrättsägare.

Sparbankshjärtat fortsätter slå för bygden

Nu är hjärtstartarna tillgängliga utomhus dygnet runt vid Sparbankskontoren i Kyrkhult, Svängsta, Asarum och Mörrum.

2,6 miljoner kronor till bygdens föreningar!

Som en äkta Sparbank ligger det i bankens dna att ge tillbaka till det lokala samhället. I år får hela 136 föreningar sponsorstöd från banken. 

Uppskattad aktieträff i Karlshamn

Över 90 personer samlades i Rio Grande när Blekinges enda aktiebord bjöd in till aktieträff. 

De tog hem vinsten i Karlshamns eget Draknäste!

UF-elever fick pitcha sina affärsidéer inför en jury som bestod av det lokala näringslivet. 

Lokala lantbruksföretagare prisas

Lola och Anton Ivarsson som driver Tockarp Ekogård är Ekoböndernas Ekobonde 2022.

Allt tuffare att få ihop ekonomin för svenska lantbrukare

Kostnadsläget för våra svenska lantbrukare innebär sämre lönsamhet visar årets Lantbruksbarometern vår.

Banken skänker 50 000 kr till Ukraina

Pengarna går till det arbete Röda Korset, UNICEF, UNHCR och Rädda Barnen gör för att hjälpa de som drabbas av kriget i Ukraina.

Så ska du tänka när börsen faller

Börsfall efter oro för ryskt angrepp. Är du börsorolig? Daniel Månsson, chef Börsgruppen, om senaste veckans nedgång på börsen.

Vad ser du mest fram emot med det nya året?

Vi frågade några inom näringslivet, banken, föreningslivet och kulturen vad de ser mest fram emot med det nya året.

Nytt rekordår för nyföretagandet med Blekinge i topp!

Flest nystartade företag var det i Blekinge under förra året. Det visar nya siffror från Nyföretagarbarometern.

"Sparbanken i Karlshamns Näringslivsstiftelse trodde på oss"

När Karlshamns-företaget Storegate grundades gick bankens stiftelse in som delägare. Något som var helt avgörande enligt Matz Karlsson, vd Storegate AB.

Julklappar som gör nytta på hemmaplan!

Även i år väljer banken att ge lokala presentkort som årets julklapp till de anställda. 

7 tips inför årsskiftet för företagare

Ett nytt år närmar sig och då är det som vanligt bråda dagar för dig som företagare. Här får du några tips på vad som är bra att titta extra på inför årsskiftet.

God Jul och Gott Nytt År önskar banken

Vi vill tacka alla våra fantastiska kunder för i år. Nu ser vi farm emot ett nytt år tillsammans med er.

Vi Gillar Karlshamn!

För andra året i rad får Karlshamn utmärkelsen bästa tillväxtkommun i Blekinge. Det byggs, växer, utvecklas och händer mycket just nu – något att vara stolt och glädjas över!

Sparbanken i Karlshamn stödjer Musikhjälpen 2021

Banken är med och samlar in pengar till årets Musikhjälpen via insamlingen ”Sparbanksbössan”.

”Det känns bra att göra något för de äldre”

Det hörs ett surrande nästan susande ljud i den gamla danslokalen. 250 glada och förväntansfulla pensionärer sitter bänkade i Bellevueparken i Karlshamn. Snart drar det igång…

Över hundra personer besökte bankens träffar med Aktie-TV

Bankens Aktie-TV bjöd som vanligt på högaktuell information och inspiration om marknaden, aktier, fonder och sparande.

Möt Mörrums reflexhjälte Svante!

Ett lysande hjärta i mörkret kan rädda liv. Banken träffar 12-årige Svante Nilsson en kylig höstdag i november för att överlämna 300 reflexer.

”Att spara hållbart gör skillnad för framtiden”

– Vi har makt att påverka. Jag har ställt frågor till Putin flera gånger om bland annat hållbarhet, säger ryskfödde Elena Lovén, Fund Manager hos Swedbank Robur, via länk till ett fullsatt rum på Hotel Carlshamn en kväll i oktober.

Högre el- och bensinpriser gräver djupa hål i plånboken

Prisuppgången på el och drivmedel har ökat månadskostnaden för hushållen med flera hundra kronor i månaden. Allra mest har elkostnaderna ökat för dem som bor i södra Sverige.

Lär känna bankens nya vd Per Richardsson!

Per Richardsson bytte västkusten till den bästa kusten för att få göra det han älskar; att vara Sparbanks-vd.

Samhällsnytta som gör skillnad på riktigt!

På Sparbanksdagen den 29 oktober vill vi uppmärksamma alla nyttiga Sparbanker.

5 mentala fällor att känna till när du sparar på börsen

Osäkerheten på börsen har ökat. Viktiga saker att tänka på för den som sparar i fonder eller aktier.

Sparbanken i Karlshamns populära Kaffekalas är tillbaka!

Äntligen ska vi få träffas igen och ha Kaffekalas. Det bjuds på god underhållning, kaffe och kaka – varmt välkomna!

21-åriga Sofie tog över konkurs- företaget Home By Sweden

Världspandemi och ekonomisk kris – Det var inget som hindrade 21-åriga Sofie Karlsson från att våga satsa på företaget Home By Sweden mitt i brinnande pandemi i maj 2020.

Skuldsättningen för Sveriges lantbrukare når nya rekordnivåer

Färre lantbrukare upplever att deras företag är lönsamt och deras prognos för 2022 är pessimistisk visar Lantbruksbarometern höst 2021.

Bra tips till dig som ska starta UF-företag!

Ung Företagsamhet Blekinge Bromölla ställde några nyttiga frågor till oss på banken inför det nya UF-året.

Banken tipsar om månadssparande

Varför är det viktigt att månadsspara? Lyssna på Christer Kragh, rådgivare på Private Banking, om fördelarna med att spara regelbundet.

Banken hyllar det lokala näringslivet

Äntligen fick det lokala näringslivet träffas och fira alla pristagare på Gilla Karlshamngalan.

Sparbankernas företagskunder är nöjdast i Sverige

I årets SKI-undersökning av hur nöjda kunder är med sin bank hamnar Sparbankerna åter i topp.

Bankens samtliga kontor är öppna igen!

Under nyöppningen av kontoret i Svängsta kom cirka 30 besökare. Många sa att de uppskattar ett bankkontor i Svängsta och var glada att det öppnat igen. 

Olofström är Sveriges friluftskommun 2021!

Olofströms kommun utses för andra gången till Sveriges friluftskommun och hade 32 av 32 möjliga poäng i årets undersökning. Karlshamns kommun kom på en femte plats med 31 av 32 möjliga poäng.

Nu öppnas kontoret i Svängsta

Välkommen till kontoret i Svängsta den 16 september kl. 10.00 på nyöppning med fika.

Även unga vill ha ett bankkontor att besöka

Hela 61 procent av unga vuxna vill ha ett fysiskt bankkontor att besöka, det framgår i en ny undersökning.

Per Richardsson blir ny VD för Sparbanken i Karlshamn

Per Richardsson har levt och andats Sparbanksidén under många år och var tidigare vd för Varbergs Sparbank.

Bank på orten viktigt för både privatpersoner och företag

För 7 av 10 svenskar utanför storstäderna är det viktigt eller mycket viktigt med ett bankkontor på bostadsorten enligt Novus nya mätning.

Blekinges småföretagare har klarat sig bäst under pandemin

Årets Småföretagsbarometer visar att småföretagen i länet har klarat sig lindrigare undan den ekonomiska kris som pandemin inneburit jämfört med andra län i landet.

Blekinges enda aktiebord ser till kundens bästa

"Vi har alla minst 15 års erfarenhet från professionell aktiehandel och som kund har du alltid tillgång till bankens analyser och en förvaltare att bolla affärsidéer med."

Allt större intresse för hållbart sparande

Trots att intresset för att spara hållbart ökar är det fortfarande många som inte gör slag i saken. 

”Vi på Private Banking har alltid kunden i centrum”

Som Private Banking-kund får du möta bankens mest erfarna rådgivare och specialister.

Hjälp till att stötta den lokala handeln!

I samband med den lokala handelns dag har vi pratat med lokala företagare om pandemin och framtiden.

Första kvinnan i bankens kassa

1961 börjar Maud Löfberg, 18 år gammal, som första kvinna i bankens kassa. Något som blev en stor förändring.

Banken hjälper förening efter skadegörelse

Banken bidrar med 20 000 kr till Karlshamns Hundungdom för att hjälpa till efter senaste tidens skadegörelser.

Succé för Kaffekalas Live!

Nu kan du se Kaffekalas Live som sändes på bankens Facebooksida den 18 februari i efterhand här på hemsidan.

Recept-special: Hjalles drömmar

Hjalle och Morgan i Nöjeskompaniet bjuder på två recept.

”Swedbank Robur utmärker sig som ett av de mest hållbara fondbolagen”

Flera av Swedbank Roburs fonder uppmärksammas av fondmarknaden.se. 

2021 startar med över en miljon kronor till lokala föreningar

I dagarna administrerades en del av bankens sponsring vilket i praktiken betyder att 66 föreningar får in sammanlagt 1 065 000 kronor på sina föreningskonton.

Kaffekalas Live är tillbaka!

Sparbanken i Karlshamn bjuder nu in dig till bankens andra Kaffekalas Live som sänds den 18 februari 19.00 på bankens Facebooksida.

Roger Johansson lämnar vd-uppdraget enligt plan

”Att vara vd för Sparbanken i Karlshamn har varit världens bästa jobb”.

Julklappar som gynnar lokal handel

I år ger Sparbanken i Karlshamn lokala presentkort som julklapp till varje medarbetare. Totalt 107 stycken. 

Tillsammans hjälps vi åt!

Nu när smittspridningen ökar i den region vi lever i är det viktigare än någonsin att vi hjälps åt – för att vi och våra kunder ska känna sig trygga.

En godhjärtad julgran

Banken tycker att Lena Franks och MIKAS engagemang och initiativ för julgransprojektet är värt mer än 8 000 kronor, därför kommer banken skänka ytterligare pengar.

Kontoret i Asarum öppnar för spontanbesök

Banken tar nästa steg i att återgå till ett normalläge. Måndagen den 26 oktober öppnar kontoret i Asarum för spontanbesök och kontoret i Mörrum återgår till ordinarie öppettider.

Banken vann budgivningen på den virkade julgranen

Att banken vann budgivningen av granen betyder att 8 000 kronor skänks till MIKA Karlshamn som möjliggör olika aktiviteter och mötesplatser för människor i nöd.

Kan banken vara med och buda på en virkad julgran?

Budgivningen på den virkade julgranen är igång och pengarna kommer att gå till MIKA (Medmänniskor i Karlshamn) som möjliggör olika aktiviteter och mötesplatser för människor i nöd.  

Sparbankerna har Sveriges mest nöjda bankkunder 2020

I årets SKI-undersökning får Sparbankerna högst betyg bland samtliga banker i Sverige hos både privat- och företagskunder.

Kontoret i Kyrkhult öppnas på prov

Banken tar nästa steg i att återgå till ett normalläge. Måndagen den 5 oktober öppnas kontoret i Kyrkhult.

“Vi har valt att ha en stor personalstyrka”

Det senaste året har flera banker meddelat att de ska stänga lokala kontor och göra stora personalneddragningar. En anledning till detta säger bankerna är att kunderna idag gör sina bankärenden digitalt. Sparbanken i Karlshamn tror på en annan väg.

Sparbanken i Karlshamn Triathlon bjuder på rörelseglädje

Sparbanken i Karlshamn Triathlon arrangeras för elfte gången den 5 september. Nytt för den här gången är olympisk distans och Swimrun. 

Kontor öppnas på prov

Under en provperiod kommer kontoret i Mörrum att öppnas för bokad rådgivning och spontanbesök mellan kl.10.00 - 13.00. Kontoret i Asarum öppnas för bokad privatrådgiving

"Pengarna från Hjälpkassan betyder otroligt mycket"

Karlshamns kvinnojour arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. De är en av flera hjälp-organisationer som fått ett extra stöd av bankens Hjälpkassan.

Uppdatering inför sommaren med anledning av covid-19

Nu har det snart gått tre månader sedan förändringarna infördes och sommaren står för dörren. Hur ser banken på den närmaste tiden, vilka förändringar behöver bankens kunder känna till samt hur ser framtiden ut?

Hjälpkassan ska bidra till att hjälpa utsatta kvinnor och barn

Barn och vuxna som nu blir isolerade i hemmet på grund av coronaviruset är extra utsatta. Därför har banken valt att ge ett extra stöd till hjälp-organisationer i Karlshamns och Olofströms kommun.

Kaffekalas Live blev en riktig succé!

Nu kan du se Kaffekalas Live som sändes på bankens Facebooksida den 28 Maj i efterhand här på hemsidan.

Recept-special: Håkans sockerkaka

Håkan Windahl bjuder på sitt bästa recept inför Kaffekalas Live.

Företagare hyllades i Olofström

Bankens Företagschef Björn Flod delade ut priset "Årets Företagare" under Olofströms företagsgala som sändes live på Facebook.

Välkommen till Kaffekalas Live!

Banken bjuder nu in till Kaffekalas Live den 28 Maj 19.00 på bankens Facebooksida.

”Vi har ett servicelöfte till våra kunder”

Sparbanken i Karlshamn har gjort en rad åtgärder. Bland annat har Telefonbanken tillfälligt förstärkts med personal från andra kontor.

Stort intresse för extra öppet

"Det är ett mycket bra initiativ tycker vi. Det är många som inte vågar gå ut just nu. Det här ger trygghet för oss som är i riskgruppen.", säger Birte och Bengt Hillberg.

UF-företagare delar med sig av sina lärdomar

”Genom vårt UF-företag har vi lärt oss mer om att nå ut till andra och att våga utmana oss själva."

"Nu är det viktigt att stötta varandra"

Det är många lokala företagare som just nu drabbas hårt. Vi har pratat med några av dem.