Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Stresstesta din ekonomi

Hur påverkas din plånbok av ökade priser, stigande räntor eller om din inkomst försämras? Med ett stresstest får du reda på vad som händer om dina ekonomiska förutsättningar skulle ändras – och hur du kan rusta dig för det.

Two woman having a meeting. One shows a protocol

Ett stresstest av din ekonomi innebär att du stämmer av hur din totala privatekonomi påverkas av förändringar, till exempel om du skulle bli arbetslös, om priserna går upp eller om räntorna på eventuella lån stiger.

– Det är klokt att stresstesta sin ekonomi med jämna mellanrum. Då får du reda på hur dina marginaler ser ut och vilka förändringar du kan behöva göra i ditt sparande och med dina utgifter för att ha en trygg privatekonomi, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

Ett stresstest kan göra det lättare att se om och i så fall vilka utgifter du skulle behöva dra in på. Det kan också hjälpa dig att förstå hur stort buffertsparande du behöver

Stresstesta din inkomst

Börja med att stresstesta din inkomst. Vad har du i inkomst efter skatt idag, inklusive eventuella bidrag. Det vill säga, hur mycket kommer in på ditt konto varje månad.

Hur påverkas din inkomst om du till exempel skulle bli arbetslös eller sjukskriven? Blir du arbetslös får du 80 procent av din lön upp till 33 000 kronor per månad före skatt om du är med i en a-kassa. Annars har du rätt till en grundersättning på drygt 11 000 kronor per månad före skatt. Sjukpenningen ligger på knappt 80 procent av lön upp till 47 750 kronor per månad.

– Det är viktigt att försäkra sin inkomst och att gå med i a-kassan är bland det första man bör göra när man börjar jobba. Har man en högre inkomst än inkomsttaket kan det även vara klokt att komplettera med en inkomstförsäkring, säger Madelén.
Med en inkomstförsäkring kan du försäkra inkomst över taket inom arbetslöshetsförsäkringen (a-kassan). Har man en högre lön kan det vara klokt med en sådan försäkring, annars blir skillnaden i inkomst väldigt stor om man skulle bli arbetslös. Kostnaden för en inkomstförsäkring beror på hur hög inkomst man vill försäkra.

Stresstesta dina utgifter

Prisökningar är oftast olika inom olika utgiftsposter, men för att få en uppfattning om hur privatekonomin påverkas kan man lägga ihop alla utgifter man har, förutom utgifter kopplade till boendet, och räkna upp med inflation.


Utgifter kopplade till boendet bör man räkna på separat. Bor man i en hyresrätt får man räkna med att hyran ändras mellan åren. Bor man i bostadsrätt har man dels en månadsavgift som kan öka, dels har man sannolikt ett bolån där räntan kan ändras. Bor man i eget hus har man sannolikt ett bolån men också driftskostnader som kan ändras.

– Uppvärmning och el är stora utgifter för många hushåll i eget hus. Dessa utgifter kan vara svåra att ha koll på. Men börja med att titta på dina fakturor vilken förbrukning i kWh du har, därefter kan du räkna ut kostnaden för din förbrukning och därmed också hur dina utgifter ändras om priset per kWh stiger, säger Madelén.


Stresstesta kostnad för eventuella lån

Förutom inkomster och levnadskostnader behöver man också ha koll på vad som händer med kostnaden för eventuella lån om räntan stiger.

- Har man rörlig ränta varierar kostnaden med räntan, har man bunden ränta så påverkas kostnaden den dag det är dags att binda om lånen. Det kan man behöva ha ekonomiska marginaler för, säger Madelén.

 

 

Månadsspara

Därför är det smart att månadsspara - se här hur mycket det kan bli

Ta kontroll över din ekonomi

Det finns både verktyg och knep för att få bättre koll på sin ekonomi. 

Privatekonomiska tips

 • Gör en budget över dina inkomster och utgifter. Finns det utgifter du kan dra ner på? Glöm inte småutgifterna, det handlar ofta om mer pengar än man tror.
 • Har du svårt att betala en räkning, hör av dig till företaget för att se om du kan dela upp betalningen.
  Jämför avtal och priser. Du kan spara pengar genom att byta avtal på till exempel olika abonnemangstjänster eller samla försäkringar på samma ställe.
 • Gå med i a-kassan, det säkerställer en grundinkomst om du skulle bli arbetslös. Har du högre inkomst än taket i a-kassan kan det vara en god idé att teckna en inkomstförsäkring.
 • Se även över övriga försäkringar, såsom hemförsäkring, sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring, mm.
 • Stresstesta din ekonomi, dvs se vad som händer om t ex räntan ökar, mat- eller elkostnader ökar eller om du skulle bli arbetslös.
 • Var inte rädd för att ta hjälp för att få koll på din ekonomi.

Andra läste också

 • Budget för en bättre koll på din ekonomi

  Med en budget kan du få bättre kontroll på dina utgifter och din ekonomi. Madelén Falkenhäll är Swedbanks hållbarhetsekonom och vet allt om hur man gör en bra budget.

  Budget för en bättre koll på din ekonomi
 • Tjäna tusenlappar på att rensa hemma

  Att botanisera i skåpen och sälja det du inte längre använder kan ge ett rejält tillskott till kassan. Här får du expertens tips på vad som säljer bäst.

  Sakerna som är lättast att sälja begagnat