Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Så hittar du energitjuvar

Att se över sitt hem för att hitta energitjuvarna är bra både för din plånbok och för miljön.

Dad looking at a laptop together with his kids
 1. Energieffektiva vitvaror

  Bland vitvaror har det störst effekt att byta din gamla kyl och frys. Se också över att de inte är kallare än nödvändigt: fyra grader i kylen och minus 18 grader i frys. Att koka vatten i vattenkokare och på induktionsspis är mest energieffektivt. 

 2. Byt ut dina lampor

  Genom att byta till lågenergilampor kan du får ner kostnaderna. Och tänk på att du inte behöver ha alla lampor tända samtidigt eller ha på tv:n om du inte kollar.

 3. Finns pengar att tjäna även när du duschar

  Att byta till snålspolande munstycke i duschen och duscha kortare är också effektivt. 

 4. Sänk värmen

  Genom att sänka temperaturen inomhus kan du sänka uppvärmningskostnaderna. Ju varmare du har idag desto mer pengar kan du spara om du sänker temperaturen. Välj lägre temperatur och kortare tvättprogram när du använder diskmaskinen. Tvättar du dessutom kläder i 40 grader istället för 60 grader halverar du nästan energianvändningen.*

 5. Håll koll på elkonsumtionen

  Det finns många bra appar som hjälper dig att hålla koll på el-användningen.

För dig som bor i hus 

 1. Se över husets uppvärmningsform

  Uppvärmningen är det som har störst påverkan på hur mycket energi du kan spara. Om ditt hus har direkt- eller vattenverkande el sparar du mycket på att byta till bergvärme, luftvärmepump eller ansluta ditt hus till fjärrvärme om det finns tillgängligt där du bor. 

 2. Se över isolering av vind och fasad

  Många hus har bra fasadisolering, även äldre hus, men många har ”läckande” vindar och genom att isolera vinden kan du spara energi. 

 3. Förbättra isolering av dörrar och fönster

  Fönster kan isoleras i befintligt skick genom att sätta in ett lågenergiglas på insidan. Att byta fönster är däremot dyrt och lönar sig sällan från ett kostnadsbesparingsperspektiv, men kan vara aktuellt av andra skäl och då kan du passa på att sätta in energieffektiva glas. En fördel med att isolera fönster och dörrar är att när du får bort draget, kan du ofta sänka inomhustemperaturen utan att det känns kallare, vilket leder till energibesparing. Bara genom att sänka inomhustemperaturen en grad kan energianvändningen sänkas med omkring fem procent. Du kan också själv enkelt sätta upp nya tätningslister kring fönster och dörrar.

 4. Installera solceller på taket

  Att skaffa solceller är inte bara ett sätt att investera i hållbar energi. Det är också en möjlighet att sänka elkostnaderna. Då köper du mindre el från elnätet och slipper betala nätavgift och energiskatt för den egenproducerade elen du använder själv. 

  Du som är kund hos Swedbank kan ansöka om ett Sollån, ett lån utan säkerhet. En solpanel förväntas producera el i över 25 år.

  Produktionen är störst under sommarhalvåret när solen skiner som mest. Mitt på dagen en solig sommardag kommer solcellerna troligen producera mer el än vad som används i hushållet.

Spara pengar med en energikoll

Bor du i hus? Med en kostnadsfri energikoll får du konkreta förslag på hur du kan spara el hemma. Bra för plånboken - och miljön.

Behöver du bolån?

Energi- och klimatrådgivare

Många kommuner har en energi- och klimatrådgivare som kan komma och titta på ditt hus och ge individuell rådgivning på förbättringar.

Tips!

Andra läser också om

 • 5 saker att ha koll på när du anlitar hantverkare

  Att anlita hantverkare kan vara en dans på rosor, men tyvärr också gå fel. Här är de fem viktigaste sakerna att ha koll på för att undvika problem!

  Undvik hantverksmissarna
 • Checklista för vad ditt hus behöver under ett år

  Att följa en checklista för att se om ditt hus under respektive säsong är ett bra sätt att undvika oväntade överraskningar. Här får du expertens tips om det viktigaste att ha koll på.

  Varje säsong behöver du se över ditt hus