Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Ekonomiska museet

Students studying in library

Vi är huvudsponsor till Ekonomiska museet som är en plats för ekonomiskt lärande. Genom utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter lyfter museet fram föremål ur de fantastiska samlingarna och ekonomiska teman – på museet och digitalt.

Om museet

Ekonomi och pengar angår oss alla. Ekonomiska museet är en plats för ekonomiskt lärande för alla som är nyfikna på ekonomins roll historiskt och i dag.

I museets samlingar finns mynt, sedlar, medaljer och andra föremål som kan berätta om ekonomi och handel, om historia och kultur. Här finns bland annat världens första mynt, de första banksedlarna och de tunga plåtmynten som är världens största mynt.

Det här händer på museet (ekonomiskamuseet.se)

Ta del av Skolprogrammet och Inflationsspöket

Vi vet att kunskap om ekonomi innebär skillnader för hela livet. Med koll på pengar kan man påverka både sin framtid och sina drömmar. Därför delar vi tillsammans med Ekonomiska museet med oss av det vi kan, både genom att dra lärdom av historien – men också genom att blicka framåt.

Ungdomar sitter och väntar på bussen och tittar på en mobil

Boka vårt skolprogram

Skolprogrammet hålls digitalt eller på Ekonomiska museet. Det är en kombination av vår föreläsning Din ekonomi, din framtid och ett interaktivt besök i Ekonomiska museets utställning Ekonomilabbet. Vi vänder oss till högstadie- och gymnasieklasser.

Students on their way to class

Boka Inflationsspöket

Inflationsspöket är en pop up-utställning och digitalt lektionsmaterial som ger elever kunskap om hur inflation påverkar deras ekonomi idag och hur hyperinflation påverkat länder och människor genom tiden. Passar högstadie- och gymnasieelever och skickas hem till skolan via en resväska.

Pengalabbet – spela och lär om ekonomi

Vi vill tipsa om Pengalabbet, ett webbaserat spel som är framtaget av Ekonomiska museet och Finansinspektionen. Pengalabbet lär barn och unga om privatekonomi på ett lekfullt sätt och går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön. Den som spelar får prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat.

Är du lärare i hem- och konsumentkunskap eller samhällskunskap? Pengalabbet kan användas i undervisningen om privatekonomi och kopplar väl till läroplanen. Spelet passar främst för barn på mellanstadiet men kan också användas för äldre barn.

Pengalabbet finns på www.pengalabbet.se

Pengalabbet