Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

7 tips inför årsskiftet för företagare

Ett nytt år närmar sig och då är det som vanligt bråda dagar för dig som företagare. Här får du några tips på vad som är bra att titta extra på inför årsskiftet.

– Som företagare är det mycket att hålla reda på inför ett nytt år. Det är viktigt att förbereda sig inför årsbokslutet och se över årets resultat. Har du frågor om ditt företags ekonomi är du välkommen att höra av dig till din företagsrådgivare på banken, säger Björn Flod, företagschef Sparbanken i Karlshamn.

 

1. Tar du ut rätt lön?

För dig som företagsägare är det viktigt att se över löneuttaget innan årsskiftet. Se till att du uppfyller lönekravet och kan utnyttja lönebaserat utrymme.

 

2. Få skattereduktion för inventarieinköp

Har företaget köpt inventarier under 2021 kan du få en skattereduktion med 3,9 procent av inventariernas anskaffningsvärde. För att få reduktionen ställs det krav på innehavstid och att det finns tillräckligt mycket skatt att göra avdraget från.

 

3. Kvitta vinster och förluster

Gör en sammanställning över dina värdepappersaffärer under 2021 och räkna ut det skattemässiga resultatet. Har du en vinst på försäljning av aktier under året kanske du kan kvitta den mot en latent förlust som du kan realisera innan årsskiftet. Försök att hamna på plus minus noll, så att du maximerar kvittningsrätten.

 

4. Skriv ut årets kontoutdrag

Skriv ut kontoutdragen för 2021 från Internetbanken, så att du har hela året samlat när det blir dags för bokslut och deklaration.

 

5. Rot- och rutarbeten

Om du kommit överens med din kund om förskottsbetalning och kunden betalar innan årsskiftet måste du ha utfört arbetet senast den 31 januari 2022 för att din kund ska ha rätt till skattereduktion för 2021.

 

6. Gör en extrainsättning till pensionen

Det kan vara särskilt fördelaktigt om verksamheten har gått bra. Med en extrainsättning kan din pension växa, samtidigt som företagets resultat/överskott sjunker och därmed bolagsskatten/skatten på överskottet. På avsättningarna till pensionen betalar du en löneskatt. Skatten är avdragsgill och uppgår till 24,26 procent.

 

7. Starta nytt företag innan årets slut

Tänker du starta ett nytt företag under 2022? Försök i så fall att starta det före årsskiftet. Regeln är att du ska äga aktier vid årets ingång för beräkning av årets gränsbelopp.

Björn Flod, företagschef.

Har du frågor om ditt företags ekonomi?

Bankens företagsrådgivare finns här för dig och ditt företag.