Meny
Samhällsnyttan

Hjältekassan: De ser till att Olofströms äldre får mat hem till dörren

Olofströms Civilförsvarsförening/FRG Frivilliga resursgruppen har under våren gjort och gör fortfarande en stor hjälteinsats för invånarna i Olofströms kommun. Smittspridningen av coronaviruset har gjort att våra äldre isolerats i sina hem. För att hjälpa de äldre ville föreningen hjälpa kommunen med projektet Matstödet där de äldre får hem mat direkt till ytterdörren och slipper utsätta sig för risken att bli smittad i affären.

Olofströms Civilförsvarsförening/FRG Frivilliga resursgruppen arbetar i vanliga fall med förebyggande insatser innan olyckan eller krisen inträffar.
– Nu befinner vi oss mitt i en kris. Vi är jättemånga som har hjälpt till i projektet Matstödet. I projektet deltar många volontärer frivilligt för att de vill hjälpa till under den här svåra tiden. Vi hade aldrig klarat det här utan deras hjärta och engagemang, säger Christina Jönsson från Olofströms Civilförsvarsförening/FRG Frivilliga resursgruppen.

 

Föreningen har tillsammans med volontärer hand om beställning och att plocka varor i butik. Transporten utförs av kommunens arbetscenter.
– Vi får dagligen höra att vi är hjältar från dem som ringer till oss och behöver hjälp. Det har också varit ett mycket bra samarbete med kommunen och våra lokala butiker. Genom vårt samarbete och att vi har en bra kommunikation har det här varit möjligt att genomföra, säger Christina.


Varför ansökte ni till Hjältekassan?
– Vår förening har fått kostnader som vi normalt inte har, handsprit, handskar, mycket städmaterial, vi bjuder på kaffe, frukt eller en Loka när dagens arbete är genomfört. När vi ser ett slut på denna pandemi skulle vi vilja samla alla de medlemmar och volontärer som lagt så många timmar på att hjälpa andra och tillsammans äta en bit mat någonstans i Olofström. Detta skulle bli ett rejält tack till dessa hjältar, säger Christina.


Över 70 personer har sedan mars varit involverade i projektet och har lagt många timmar helt ideellt och frivilligt för att de vill göra en insats under pandemin.
– För oss är det viktigt att hjälpa människor i kris. Vi vill att invånarna i Olofströms kommun ska känna sig trygga och säkra. Eftersom vi ännu inte kan se ett slut på det här handlar det nu om att vara uthålliga och fortsätta hjälpa, avslutar Christina.

 

Olofströms Civilförsvarsförening/FRG Frivilliga resursgruppen tilldelas ekonomiskt stöd via Hjältekassan och Kyrkhults Sparbanks Utvecklingsstiftelse till projektet Matstödet.
 

Rudolf Germeroth, Dennis Magnusson, Christina Jönsson, Diosmar Jardinez Cuervo, Meridiana Alatalo, Anna Svensson och Pernilla Gustavsson är några av många hjältar som hjälpt till med Matstödet.
Pernilla Gustavsson och Rudolf Germeroth plockar mat i affären.