Meny
Samhällsnyttan

Hjältekassan: De genomför en lokal digital festival som gör nytta för bygden

Under våren när coronaviruset kom till Sverige blev det ett stort bakslag för kulturbranschen. Men nu kan alla få uppleva spännande matlagning, kultur, shopping, musik och mycket mer i en helt unik lokal digital/livestreamad festival; diggEAT. Bakom idén står Elin och Mats Sandelius som genomför festivalen åt den artistiska föreningen Idas vänner. En festival som kommer att glädja många.

I våras, när Elin och Mats Sandelius kalendrar helt plötsligt gapade tomma, förstod de att de var tvungna att tänka i nya banor under tiden med corona.
– Allt blev inställt. Alla våra teaterföreställningar och Smakfesten på Östersjö, som jag jobbar med på uppdrag av kommunen. Vi kände att vi behöver tänka nytt och tänka digitalt. Då växte idén om diggEAT fram, berättar Elin Sandelius.

 

Festivalen kommer att ha premiär den 18 september och arrangeras med fem livesändningar på fem olika platser i Karlshamns och Olofströms kommun. Festivalen livesänds på Facebook och det är gratis att delta digitalt. Det kommer också att finnas möjlighet att köpa biljetter och att delta fysiskt på plats.
– Det känns superspännande och just nu sätter vi ihop det sista i programmen. Festivalen kommer att innehålla något för alla. Det blir elbilar, friluftsliv, ostprovning, barnunderhållning, lokal konst, musikuppträdanden, modevisning och mycket mer. På festivalens hemsida kommer du att kunna ladda ner recept och information för att förbereda dig inför livesändningen. Vi hoppas att det här blir något som vi kan utveckla och köra igen nästa år, säger Mats.

 

Elin och Mats Sandelius driver till vardags Sandelius Kultur & Nöje och har många år inom kulturbranschen. Tillsammans med lokala aktörer kunde idén resultera i något helt unikt. En digital festival som kommer att bjuda på mat, kultur, shopping och mänskliga möten i en spännande kombination med bara lokala aktörer.
– Det blir win win för alla som deltar i det här. För den som gratis kan medverka hemifrån och alla lokala aktörer som får möjlighet att synas. Vi kommer att lyfta guldkorn som finns i vår närhet. Vi behöver tillsammans hitta vägar att komma vidare och framåt under den här tuffa tiden med corona. Det kommer bli ett arrangemang där alla kan känna sig stolta, säger Elin.

 

Den artistiska föreningen Idas vänner tilldelas ekonomiskt stöd via Hjältekassan och bankens stiftelser Kyrkhults Sparbanks Utvecklingsstiftelse och Sparbanken i Karlshamns Näringslivsstiftelse, till projektet diggEAT som genomförs av Elin och Mats Sandelius.

 

Läs mer om festivalen på diggeat.se