Från hållbarhetsrisk till möjlighet

En gemensam nämnare för de kinesiska bolagen är att de är innovativa och försöker vända hållbarhetsrisker till möjligheter för bolaget. BYD Company, vilket är ett av de bolag som vi besökte, är den största elbils- och elbusstillverkaren i Kina. De står för 90 procent av alla ledbussar i kollektivtrafiken. I vissa städer kommer nya regler om att taxibilarna måste vara elbilar så det finns ytterligare möjligheter för BYD Company att expandera.

- Alla bolagen vi besökte var väldigt positiva till att träffa en investerare som var intresserad av deras hållbarhetsarbete. Det var givande för både dem och oss att få möjlighet att prata om hur man faktiskt kan vända hållbarhetsriskerna till något positivt, säger Kristin Wallander, hållbarhetsanalytiker Swedbank Robur.

Hållbara medarbetare

I Kina får termen hållbara medarbetare en för oss helt ny innebörd då man tampas med migrantarbetare och så kallade ”left behind children”. Nära 67 miljoner barn bor utan sina föräldrar, många av dem bor med släktingar. Det finns dessutom ett stort mörkertal. Eftersom staten endast betalar för barnens skolgång om de går i skolan i den region där de är födda får barnen tävla om de få platser som finns tillgängliga där de bor eller så behöver föräldrarna betala för privat skolgång. Bolagen försöker hjälpa till genom att tillhandahålla bostäder åt sina medarbetare och deras familjer och arbetar även med att få myndigheterna att öppna fler skolplatser. Bolaget BYD Company har till exempel byggt både lägenheter och en skola åt sina medarbetare på fabriksområdet.

- Bolagen var mycket intresserade av att höra hur de kan utveckla sitt hållbarhetsarbete och kommunicera det vidare till investerare. Jag hoppas att mina frågor sådde ett litet frö, avslutar Kristin Wallander.