Meny
Samhällsnyttan

”Livemusik är vår grej!”

Olof Holst och Mats Berntsson från Jazzföreningen Munthe.
Olof Holst och Mats Berntsson är båda engagerade i Jazzföreningen Munthes styrelse. Olof har varit med ända från starten 1988. Han började spela klarinett i början av 80-talet och spelar i olika band.

Improvisation, jamsessions och musikalisk frihet. Jazzföreningen Munthe är en förening som brinner för levande musik.

Sedan slutet på 80-talet har föreningen arrangerat närmare 400 konserter i Karlshamns kommun.
– Vi har haft konserter med nationella, internationella och regionala jazzmusiker som kommit hit. Med vår verksamhet hoppas vi kunna öka intresset för levande jazzmusik och därigenom också generera arbetstillfällen för musiker, berättar Mats Berntsson, ordförande i föreningen.


Mats har varit engagerad i föreningen sedan 2002 när han flyttade från Olofström till Karlshamn. I Olofström var han också engagerad i en jazzklubb och jazzen är ett stort eget intresse.
– Kultur är jätteviktigt för människans välbefinnande. Ett rikt föreningsliv är viktigt för att alla ska kunna ta del av det som de är intresserade av. För att det ska gå behövs det engagemang av människor som gör detta möjligt. De flesta i styrelsen har en bakgrund inom musik och vi arbetar helt ideellt med vår förening. Det behövs fler, inte minst yngre, som engagerar sig, säger Mats som själv spelar piano i olika konstellationer.


Föreningen samarbetar med Riksteaterföreningen och PRO Musica genom att till exempel anordna picknick konserter i Lokstallarna där det ingår musik och teater. De samplanerar sina konserter under året och syns i varandras programblad.
– Vi har sedan länge ett väl fungerande samarbete med Gourmet Grön på piren, men använder också andra lokaler efter behov. Vi tar gärna emot tips på lokaler mitt i stan för mindre evenemang.

Olof Holst och Mats Berntsson från Jazzföreningen Munthe.
Olof Holst och Mats Berntsson ser båda fram emot att kunna anordna konserter igen när smittspridningen minskar. Under hösten kunde föreningen arrangera bland annat ett lyckat corona-anpassat event med Nisse Landgren och Janne Lundgren.

Vad är det som är så bra med Jazz?
– Kontakten. Halva nöjet är samspelet mellan musiker och publiken. Improvisationen. Jazz skiljer sig från exempelvis klassisk musik där allt är nedskrivet. Jazz handlar om att spela sin egen tolkning och är mer fritt. Du vet aldrig hur en konsert kommer se ut. Nisse Landgren har säkert många hört och sett på tv, men när han var hos oss i höstas kändes det helt unikt för oss.


Sparbanken i Karlshamn är stolt sponsor till Jazzföreningen Munthe och många andra föreningar i Karlshamns och Olofströms kommuner som bidrar till samhällsnyttan på olika sätt.
– Vi är tacksamma för samarbetet med banken och vi har vid något tillfälle även fått utökat stöd och det känns som en trygghet för oss. Att det finns en bank som vi kan lita på. Sponsringspengarna går till kostnader för de evenemang vi anordnar som artister, lokalhyror och teknik. Vi är nöjda med vår position i kommunen och nu får vi se när vi kan börja bjuda på jazz igen under den här pandemin. Vi hade kunnat göra något digitalt men det är inte samma sak. Livemusik är vår grej! avslutar Mats.

Månadens förening – Jazzföreningen Munthe

Bildades: 23 april 1988

Medlemmar: Strax över 200. Medlemmar har rabatterad entré till alla konserter.

Aktiviteter: Ca 10 konserter per verksamhetsår samt ett antal jamsessions vår och höst. Storbandsmusik och danskvällar med Lindy Hop är andra aktiviteter som föreningen anordnar.

Hemsida: munthejazz.com/

Mats Berntsson, ordförande i Jazzföreningen Munthe.
Mats Berntsson, ordförande i Jazzföreningen Munthe.

Bankens sponsring av lokala föreningar

Årligen sponsrar banken lokala föreningar i Karlshamn och Olofströms kommun. Sponsringen är en stor del av bankens samhällsnytta, som bidrar till utveckling av det lokala föreningslivet. Varje månad belyser vi någon av dessa föreningar lite extra i något vi kallar ”Månadens förening”.