Meny
Samhällsnyttan

”Stallmiljön fostrar framtida ledare”

Carl sitter på en häst.
Carl är en av många ryttare med funktionsnedsättning som rider varje vecka. Hästens special-sadel som Carl sitter i är sponsrad av banken.

Många unga tjejer har praktiskt taget vuxit upp i stallet. Ridsporten blir både en skola för ridning och för livet. Karlshamns Ridklubb har idag nästan 500 medlemmar, men föreningen vill locka fler att börja rida och få in fler killar.

Karlshamns Ridklubb firade 50-årsjubileum för två år sedan och har utvecklats mycket genom åren. Idag finns det en etablerad ridskoleverksamhet, två ridhus, stallar, käpphästbana och en engagerande tävlingsverksamhet. Anna Lindqvist är ordförande i föreningen sedan tre år tillbaka.
– Jag är uppvuxen på ridskolan. Jag älskar stallmiljö, den fostrar framtida ledare. Du lär dig att ta ansvar och att leda andra. När jag en gång ryktade en lite bångstyrig ridskolehäst kom en 10-årig flicka och frågade om jag, en 50-åring, behövde hjälp. Av en sådan tjej blir det något stort! berättar Anna.


Ridsporten är den åttonde största sporten i Sverige totalt och är den som har högst andel kvinnor av alla Sveriges idrottsförbund. Till hösten planerar ridskolan att starta en verksamhet för killar.
– Lika viktigt som det är med jämställdhet på en arbetsplats är det i idrotten. Vi behöver få in fler nyfikna killar i föreningen. Det behövs också fler engagerade pappor som hjälper till med den ideella verksamheten. För oss är det naturligtvis viktigt med nya medlemmar oavsett kön och ålder. Vi välkomnar alla, säger Anna.


Ett viktigt ben för ridskolan är ridningen för ryttare med funktionsnedsättning. I över 20 år har verksamheten varit igång varje vecka. Ridningen är viktig för både den egna utvecklingen och ett fysiskt medel för personer med funktionsnedsättning.
– Sparbanken i Karlshamn var med och startade verksamheten. Banken är en långsiktig samarbetspartner till oss. Det finns alltid någon att ringa till. Sponsringspengarna går bland annat till hinder, utrustning, ridskolehästar och kommer till konkret nytta för våra medlemmar. Vi skulle inte klara oss utan våra samarbetspartners.

Sandra Carlsson och Anna Lindqvist håller i ett värdebevis för bankens sponsringsavtal för året.
Sandra Carlsson och Anna Lindqvist håller i ett värdebevis för bankens sponsringsavtal för året.

Ett annat viktigt ben är tävlingsverksamheten där banken är tävlingssponsor.

– Att få ha tävlingar gör mycket. Det stimulerar till att många blir nyfikna. Många börjar med att rida på ridskolan och därefter köper de sedan egen häst och fortsätter förhoppningsvis med ridsporten. Själv älskar jag tävlingsmomentet. När man är två som ska prestera på topp ihop vid rätt tillfälle.

 

Under 2020 påverkades föreningen precis som alla andra av coronapandemin. Bland annat fick de tänka om kring den årliga julshowen som brukar ses av 500 personer på läktaren.

– Det var vår ungdomssektion som kom på en digital Julkalender istället. De filmade, redigerade och klippte ihop allt helt själva efter sina egna idéer med modern teknik. Det var en fantastisk idé som blev jättelyckad och de fick in 7 000 kr till föreningen. Det är väldigt roligt att få se barn och ungdomar växa. Nu ser vi fram emot ett nytt år med förhoppningsvis många nya projekt, avslutar Anna.

Månadens förening – Karlshamns Ridklubb

Bildades: 1969

Medlemmar: 487, varav 24 män

Aktiviteter: Ridskola, käpphästbana, privatlektioner, tävlingar, träningar, utbildningsaktiviteter, fortbildning tex i februari med fd landslagstränaren Maria Gretzer.

Hemsida: karlshamnsridklubb.com

Käpphästbana – COOP Arena Karlshamn

På ridklubben finns en populär käpphästbana som invigdes 2019.

”På käpphästbanan rör sig både barn och föräldrar som kommer hit. Många övar sig också på vad de lärt sig under lektionerna. Att röra på sig är superviktigt för våra barn och ungdomar.”
Anna Lindqvist

Bankens sponsring av lokala föreningar

Årligen sponsrar banken lokala föreningar i Karlshamn och Olofströms kommun. Sponsringen är en stor del av bankens samhällsnytta, som bidrar till utveckling av det lokala föreningslivet. Varje månad belyser vi någon av dessa föreningar lite extra i något vi kallar ”Månadens förening”.