Meny
Samhällsnyttan

Föreningen med ett rullande kulturarv

Veteranbilar, klassiker och morgondagens klassiker. Blekinge Classic Car Club är en förening för alla som gillar bilar lite extra mycket.

– Vi kör gårdagens fordon på dagens vägar. Många tänker säkert att det är bara gamla gubbar och gamla bilar men vi har många kvinnor i föreningen och blandade åldrar. Från 16-åringar som kör A-traktorer till 90-åringar, säger Stig Martinsson, som var med och bildade föreningen 2007.


Sedan starten har föreningen utvecklats stadigt och är idag en av Sveriges aktivaste föreningar för entusiastbilar med cirka 35 evenemang om året. Många i trakten har säkert sett föreningens läckra bilar under den årliga utställningen på Östersjöfestivalen i Karlshamn.
– Det började som en Karlshamns-förening men vi välkomnar alla och alla typer av bilar. På första träffen kom det 95 personer och nu är vi över 900 medlemmar. Alla i föreningen arbetar ideellt och vi har ett härligt go i klubben. Vi är verkligen en social förening. I dagens samhälle är det viktigt att kunna samlas och umgås med olika åldrar. Äldre är ofta ensamma och för dem betyder vår verksamhet mycket, säger Stig.


Det är aldrig för sent att odla ett intresse. Som 50-åring köpte Stig drömbilen, en Fiat Pininfarina cabriolet från 1963. Sedan dess har det blivit fler Fiat i familjen och Stig har gjort ett 20-tal bilresor till bilarnas hemland Italien.
– Jag älskar mina bilar. För mig är det ett konstföremål. Gamla bilar har en identitet. När du kör är hela resan målet. Under mina resor till Italien har jag träffat mycket Fiat-folk – det har varit fantastiskt!


Hur tänker föreningen gällande miljö?
– Faktiskt körs gamla bilar mindre än nya och vi kör med försiktighet. Det handlar minst lika mycket om att vårda och ta hand om bilen som att köra. Många renoverar sina bilar under flera år. Vi är knappast någon miljöbov och vi har ett tydligt miljötänk i föreningen.


Sparbanken i Karlshamn är stolt sponsor till BCCC och många andra föreningar som bidrar till samhällsnyttan i Karlshamns och Olofströms kommuner.
– Samarbetet med banken är suveränt. Det är tack vare banken vi kunde bilda föreningen. Vi har fått ekonomiskt stöd under hela resans gång och det betyder mycket. Tack vare sponsringen kan vi visa upp våra bilar gratis för allmänheten. Vi ser det som ett rullande kulturarv, avslutar Stig.
 

Stig Martinsson och Bo Bengtsson, kassör, visade upp sina skönheter. Summan på värdebeviset är för innevarande sponsringsavtal på 3 år.

Månadens förening – Blekinge Classic Car Club

Bildades: 2007

Medlemmar: 965

Aktiviteter: Utställningar, tävlingar, rallyn, medlemstidning, veteranmarknad, medlemsträffar och andra evenemang.

Hemsida: http://www.bccc.se/

Stig Martinsson brinner för bilar och föreningen Blekinge Classic Car Club.

Bankens sponsring av lokala föreningar

Årligen sponsrar banken lokala föreningar i Karlshamn och Olofströms kommun. Sponsringen är en stor del av bankens samhällsnytta, som bidrar till utveckling av det lokala föreningslivet. Varje månad belyser vi någon av dessa föreningar lite extra i något vi kallar ”Månadens förening”.