Meny
Samhällsnyttan

Äventyr och utmaningar som gör unga redo för livet

Här ser vi avdelningen Äventyrarna med scouterna Samuel, Ebba, Erika, Agnes, Erik, Theo, Melgot och Einar. Ledare för Äventyrarna är Mats och Carina.
Här ser vi avdelningen Äventyrarna med scouterna Samuel, Ebba, Erika, Agnes, Erik, Theo, Melgot och Einar. Ledare för Äventyrarna är Mats och Carina.

Alltid redo. Som scout får du lära dig om naturen, starka värdegrunder och överlevnad. Kyrkhults Scoutkår med sina 60 medlemmar är den lilla föreningen med stort hjärta för miljö och natur.

– Hos oss får barn och unga uppleva friluftsliv och vara en del av en grupp. Alla får vara med efter sina egna förutsättningar. Scouterna är ett bra alternativ för ungdomar som inte är sportintresserade eller tävlingsinriktade men ändå vill ha en lärorik fritidsaktivitet med stor gemenskap, säger Veronica Westman, kårordförande Kyrkhults Scoutkår.


Scouterna finns i hela Sverige och består av cirka 70 000 scouter i cirka 1 000 scoutkårer. Gemensamt för alla kårer är starka värdegrunder som att ge barn och unga från alla delar av samhället chansen att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer.
– Att ta hänsyn till andra människor och naturen är en viktig del av vår scoutkår. Vi jobbar med människors lika värde. Även att få testa själv och att klara sig själv är något som du får lära dig som till exempel att laga mat utomhus, tälta och göra upp eld, säger Veronica.


Kyrkhults Scoutkår använder sig av scoutmetoden som har funnits i Sverige i över 110 år. En metod för personlig och social utveckling genom att göra aktiviteter i den lilla gruppen, patrullen. Att vara en schysst kompis, samarbeta, ”learning by doing”, ansvar för miljö och samhälle är några av metodens pusselbitar.
– Genom att våga testa nya saker utvecklas och växer du som person. Som scout får du lärdomar som du har nytta av resten av livet.


Sparbanken i Karlshamn är stolt sponsor till Kyrkhults Scoutkår och många andra föreningar i Karlshamns och Olofströms kommuner som bidrar till samhällsnyttan.
– Samarbetet med banken funkar bra. Det är en fördel med en lokal bank som engagerar sig i aktiviteter under byadagar och som stöttar med sponsring. Pengarna går till kårens utrustning som tält, stormkök osv. Vi har blivit fler medlemmar och behöver mer utrustning.


Varför är det viktigt med ett rikt föreningsliv för barn och unga?
– Det är jätteviktigt med en meningsfull fritid. Att tillhöra en grupp oavsett om det är fotboll eller scouterna. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att vi behöver vuxna som engagerar sig i våra föreningar. Vi vill gärna få in fler ledare i scoutkåren för att kunna fortsätta erbjuda en meningsfull fritidsaktivitet för våra barn och unga även i framtiden, avslutar Veronica.

Månadens förening – Kyrkhults Scoutkår

Bildades: 1974

Medlemmar: 60

Aktiviteter: Scoutkåren har fyra avdelningar som kallas för spårare (8-9 år), upptäckare (10-11 år), äventyrare (12-15 år) och utmanare (15-18 år). Varje avdelning träffas minst varannan vecka och gör olika aktiviteter.

Hemsida: kyrkhult.scout.se

Veronica Westman, kårordförande Kyrkhults Scoutkår.

Bankens sponsring av lokala föreningar

Årligen sponsrar banken lokala föreningar i Karlshamn och Olofströms kommun. Sponsringen är en stor del av bankens samhällsnytta, som bidrar till utveckling av det lokala föreningslivet. Varje månad belyser vi någon av dessa föreningar lite extra i något vi kallar ”Månadens förening”.