Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Han sprider ljus i skuggan av oljekatastrofen

Det är till synes en vanlig söndagsmorgon. I kalendern står det den 22 oktober 2023. Bengt-Arne ger sig ut med hundarna och slås av en stark lukt. ”Som att stoppa huvudet i en oljetunna” har lukten beskrivits. Vad har hänt? Bengt-Arne börjar söka svar och ser att flera andra i området skriver om lukten på Facebook. Kort därefter blir olyckan en nyhet. Fartyget Marco Polo har gått på grund i Pukaviksbukten och tjock olja har tagit sig in till land och färgat stenar, strand och mark svart i Krokås.

En höstskygg sol gör sig tillkänna. Listerlandets lantbrukslandskap brer ut sig bakom oss och traktorfordon efter traktorfordon kör genom Markasträtet med ett dovt mullrande. Vi har landat hemma hos Beng-Arne Nilsson, en lokal eldsjäl som lyser starkt i oljekatastrofens kastade skugga.

­– Vi är alla helt överraskade över det som har hänt. Alla tänker att det inte skulle kunna hända här. Det har varit intensiva och tuffa tre veckor, säger Bengt-Arne Nilsson, rehabiliterare på föreningen Katastrofhjälp – Fågel och Vilt.

Som den enda rehabiliteraren i Blekinge har Bengt-Arne hamnat mitt i hetluften och har en betydelsefull uppgift. Det är en uppgift som ligger honom varmt om hjärtat; Att rädda fåglarna som drabbats.

­– Att släppa ut en rehabiliterad fågel, som du har tagit hand om och lyckats få frisk och stark igen, i naturen är en helt obeskrivlig känsla. Det är min drivkraft, säger Bengt-Arne som i princip satt allt åt sidan och arbetat helt med att hjälpa till under den här svåra tiden.

Hittills har cirka 500 fåglar drabbats av oljan. En del fåglar har kunnat räddas och en del har flugit vidare söderut.

­– Det skulle inte förvåna mig om det finns oljedrabbade fåglar i Tyskland. Det viktigaste för oss just nu är att inte slappna av. Vi har fortfarande folk som går längs de drabbade områdena och kollar hur det ser ut. De rapporterar in varje kväll om de hittar oljepåslag eller oljedrabbade djur, berättar Bengt-Arne.

– Kolla här. Jag kan visa en bild på en svan. Det var den allra, allra värsta, berättar Bengt-Arne och håller upp mobiltelefonen där vi ser en helt svart svan.

Vi har lämnat vägkanten och står utanför ett fågelhägn. Vi kan se att den svarta svanen numera är vit, välmående och med Bengt-Arnes egna ord; kaxig. Den går tillsammans med två andra svanar som också är rehabiliterade och som ska släppas ut kanske redan nästa dag.

När nyheten var ute på söndagsmorgonen den 22 oktober började Bengt-Arnes telefon ringa och han körde ner till stranden i Krokås där han mötte sin dotter. Längs stranden såg de alla oljeindränkta fåglar i vattnet som var svart, tjockt av olja. I horisonten låg fartyget på grund. Bengt-Arne agerade snabbt och tog kontakt med KFV riks som tillhandahöll vagnar med all tvättutrustning som behövs. KFV kontaktade också kommunen som sa att det fanns en lokal i Hörviks hamn där fåglarna kunde tvättas och tas om hand.

Hundratals frivilliga har anmält sig till att hjälpa till med saneringsarbetet och tvättningen av oljedrabbade fåglar.

– Det är helt otroligt fantastiskt att så många vill hjälpa till. Efter tre dagar kändes det som att alla känner alla här. Det har skötts bra av kommunen. Det går inte att öva på något sådant här i förväg och om det händer på någon annan plats kommer vi kunna hjälpa till med våra erfarenheter. Det som hänt har verkligen bidragit till en stark gemenskap här, om man ska se något positivt i detta, säger Bengt-Arne.

Stöd av lokala sparbanker

Lokala sparbanker gick ihop och skänkte 250 000 kr till arbetet med att rädda fåglarna. Sparbanken i Karlshamn, Sölvesborg-Mjällby Sparbank och Ivetofta Sparbank i Bromölla bidrog med 50 000 kr vardera. Sparbanken Skåne bidrog med 100 000 kr.

– Ja det här är något jag har svårt att prata om. När jag fick det telefonsamtalet blev jag väldigt känslosam. Det är svårt att beskriva den tacksamheten som jag känner, säger Bengt-Arne. Han blir tyst. Ögonen vattnas och gråten stockas i bröstet.

På stranden i Krokås ser vi det svarta och i luften känner vi fortfarande oljetunnan. En blåsig gårdag har gjort att ytterligare olja kommit in och färgat stenar, strand och mark svart. Det blir tredje gången som sträckan saneras från olja. För saneringsarbetet och räddningsarbetet av fåglar finns inget slutdatum. Det fattas mellan 50–100 ton olja och när och var den ger sig tillkänna är det ingen som vet.

– Det som är nu är all oro som alla har. Inte bara de boende här utan alla som gjort den här första insatsen. Kommer det in mer olja? Vilka konsekvenser kommer vi att se? Bara blåsten igår gjorde att fler oljeklumpar kom in till land igen. Det är en ovisshet och något vi kommer få leva med ett bra tag framöver, avslutar Bengt-Arne.

Det var till synes en vanlig söndagsmorgon, men blev en morgon som förändrade livet på hemmaplan för lång tid framöver. Trots oljekatastrofens kastade skugga ser vi ljuset. Vi ser ljuset i Bengt-Arnes otroliga insats för att rädda fåglarna. Vi ser det i alla boendes och frivilligas hjälpande händer. Vi är stolta över att vara en del av ett samhälle som håller ihop och hjälps åt.

Bengt-Arne Nilsson.
Bengt-Arne Nilsson.

Lär känna Bengt-Arne

Bengt-Arne har bott i Krokås under 30 år. Numera bor han ett stenkast bort i Markasträtet. Där har han byggt upp en egen räddningsstation där han tar emot och rehabiliterar skadade fåglar och vilt. Ett arbete som sker året runt. Bengt-Arne har alltid varit intresserad av djur och natur. Han är idag Blekinges enda rehabiliterare för Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt som får ta hand om alla fåglar, ekorrar, harungar samt igelkottar.

Stranden i Krokås.
Saneringsarbetet fortsätter på stranden i Krokås.

En gemensam insats för räddningsarbetet av lokala sjöfåglar

Tillsammans med Sölvesborg-Mjällby Sparbank, Ivetofta Sparbank och Sparbanken Skåne bidrar vi med 250 000 kr till Katastrofhjälpen för fåglar och vilt.