Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

”Det är enkelt att vara kund i Sparbanken i Karlshamn”

Lagerhyllorna sträcker sig mot taket, fullproppade med inredningsprodukter i väntan på att skickas ut till nya hem. Kaffekopparna är framdukade i lagerlokalen på Järnbruksvägen i Kallinge.

– Om man ska sätta ett ord på Sparbanken i Karlshamn så är det; enkelt! Din kontaktperson slussar dig alltid vidare till vad du behöver hjälp med om det så gäller fonder eller pension. Väldigt smidigt! utbrister Stefan Karlsson som tillsammans med sin fru Marie varit företagskunder i banken i närmare 30 år.


Kaffet är klart och hälls upp i kaffekopparna i det hemtrevliga arbetsrummet, där vi slagit oss ner för att få höra om Stefan och Maries företagsresa.
Tillsammans har de båda entreprenörerna drivit flera framgångsrika företag, bland annat Studentbokhandeln i Blekinge AB under många år. På den tiden importerade de böcker från bland annat England och höll lager för att kunna sälja i Sverige till andra bokhandlare. En tid de berättar om med värme och lust. Men de sticker inte under stol med att det har varit mycket jobb.


Planen var att gå i tidig pension för sex år sedan men livet ville annorlunda.
– Jag ringde vår kontakt på engelska ambassaden och tackade för oss. En vecka senare ringde han upp och sa att nu får det vara slut på pensionen. Ett engelskt företag ville veta varför svenskarna inte gillade deras produkter, berättar Marie och skrattar.


Marie och Stefan gick med på att ta reda på svaret och fick ett gäng prover på produkten skickade till sig. Det var kylkläder som de visade upp för lokala företag i Blekinge och svaret blev; Vi visste inte att det fanns.
– Då fick vi nästa fråga om vi ville sälja produkten och vi tackade ja, säger Marie och undrar om vi vill ha påfyllning i våra koppar.


Därefter följde ett hektiskt schema när de åkte runt i hela Sverige för att visa och sälja produkten. Det var ett stort intresse och produkterna används nu av flera företag och allsvenska klubbar. Utöver företaget Techniche Nordic AB driver Marie och Stefan också ett familjeföretag tillsammans med sin dotter Sofie.


När inredningsföretaget Home By Sweden gick i konkurs mitt under brinnande pandemi fick familjen upp ögonen för företaget och såg dess potential.
– Vi hade en vecka på oss att tömma butiken och deras lager. Det är verkligen ALLT som ingår i ett konkursbo. När vi kom dit stod det fortfarande kaffekoppar med gammal kaffe på borden. De hade bara ställt sig upp och gått och lämnat allt som det var, berättar Marie.


I företagets nya lagerlokal finns två stora arbetsbänkar och Marie plockar fram en sax.
– Och vi kommer aldrig mer att behöva köpa en sax i hela vårt liv, jag vet inte hur många saxar vi har nu, säger Marie.


Nu driver de företaget som en näthandel och alla i familjen har sina roller.

– Vi kompletterar varandra bra. Jag kan logistik och lagersystem sedan tiden med bokhandeln. Marie är bra på bokföring och kontakten med leverantörer. Sofie sköter marknadsföringen och är vår strateg. Tillsammans är vi oslagbara brukar jag säga, berättar Stefan och visar runt bland lagerhyllorna.

 

Genom åren har Stefan och Marie fått hjälp av många personer på banken beroende på vad de behövt hjälp med.
– När vi träffade Leif på banken för att prata om pensionen kunde vi konstatera att det ser bra ut och att vi kan gå i pension tidigt, vilket har varit vårt mål. Vi har fullständigt förtroende för banken och det hoppas jag att banken också har för oss. Vi har haft stor nytta av banken och alltid fått bra hjälp. Ni finns där när vi behöver er. Det är enkelt att vara kund i Sparbanken i Karlshamn, säger Stefan.


Vad är så roligt med att vara företagare?
– Att vara företagare innebär frihet under ansvar. Det gäller att hitta nya banor och utmaningar. Vi har svårt att sitta still! Hur skulle vi kunna vara pensionärer? säger Marie och slår ut med armarna.


En sak är säker; Marie och Stefans företagsresa är inte slut här. Men kaffekoppen är uppdrucken och lagerhyllorna fyllda med inredningsprodukter väntar på att arbetsdagen ska fortsätta på Järnbruksvägen i Kallinge.
 

Stefan och Marie Karlsson.
Stefan och Marie Karlsson.
Lagerhyllor med inredningsprodukter.
Lagerhyllor med inredningsprodukter.

Vi hjälper dig med ditt företag

Har du frågor om ditt företagsekonomi? Kontakta någon av våra företagsrådgivare så hjälper vi dig.