Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Våra smultronställen i Blekinge

Vi har lyckan att verka i Sveriges trädgård med hisnande natur och Östersjön som närmsta granne. Himma för oss är Blekinge – här kommer några tips till dig som vill upptäcka vårt vackra landskap i sommar. 

Sölvesborg

Sölvesborg är byn som hamnat på världskartan tack vare festivalen Sweden Rock Festival som återkommer varje år i början av sommaren. I Sölvesborg kan du lata dig på en vit sandstrand, promenera längs idylliska fiskelägen, besöka någon av alla lokala gårdsbutiker eller varför inte ta en båttur till mytomspunna Hanö?

Här kommer några av våra smultronställen i Sölvesborg:

Sölvesborgsbron - Gång- och cykelbron över Sölvesborgsviken är med sina 760 meter en av de längsta gång- och cykelbroarna i Europa.

Hanö – Ta båten från Nogersund. Promenera till fyren och spana efter dovhjortar på vägen dit. Besök museet Bödeboden och avsluta med en god bit mat på öns egen restaurang i hamnen.

Sandviken – Kritvit sandstrand utanför Sölvesborg som gör att tankarna vandrar utomlands. Njut av långgrunt vatten och en härlig stämning.

Ritz Conditori och Bageri – Missa inte att ta en fika i stadens centrum på detta omtalade konditori där allt bakas från grunden.

Karlshamn

Karlshamn är staden vid havet som är känd för bland annat musikexporten Shellback, Alice Tegnér och vem kommer inte ihåg reklamen ”Gott gotti gott gott”? Staden bjuder på många upplevelser året runt men sommartid är något alldeles speciellt. Upptäck stadens alla museer, gå på sommarteater på Kastellet, ät glass längs sommargatan i hamnen eller varför inte åka ut på viltsafari?

Här kommer några av våra smultronställen i Karlshamn:

Strandpromenaden med Karl Oskar & Kristina – Börja din promenad i Näsviken vid den klassiska statyn av Karl Oskar och Kristina och gå längs vattnet till Vägga. Avsluta promenaden genom att äta en god bit mat på Vägga Rökeri.

Tjärö – Upptäck en av Blekinges skärgårdspärlor. Ta båten från Järnavik. Bada från solvarma klippor, ströva över ängar och betesmark, spela boule och ät gott på öns egen restaurang. Hela ön är ett naturreservat med ett rikt växt- och fågelliv.

Sternö och Boön – Är du ute efter att bada i havet? Bada från klipporna på Boön eller Sternö. I Sternö finns också en sandstrand passande för barnfamiljer. Vårt tips är att fortsätta gå längs havet och hitta en egen klippa.

Eriksberg – Utanför Karlshamn hittar du nordens största safaripark. Kör en slinga som går genom skog och längs hav. Här finns vilda visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflon. 

Olofström

Välkommen till författarbygden Olofström som bjuder på fin natur med flera vandringsleder.  Du kan också vandra i några av Sveriges mest kända författares fotspår. För det är här nässlorna blommar.

Här kommer några av våra smultronställen i Olofström:

Författarmuseet i Jämshög - ​​De berömda författarna Harry Martinson, Sven Edvin Salje, Pehr Thomasson och Axel de la Nietze är alla födda och uppväxta i socknen Jämshög med omnejd. På museet kan du bland annat uppleva Edvin Saljes arbetsrum.

Halens naturreservat – Hyr kanot eller kajak och upptäck den vackra sjön och dess omgivande natur.

Aniaraparken – Promenera i den vackra parken med prunkande blomsterodlingar längs Holjeån i centrala Olofström. I direkt anslutning till parken ligger populära Storlekplatsen och Citybryggan.

Röshults vedugnsbageri – Besök detta mysiga café i genuin miljö.  Har kan du njuta av vedugnsbakade pizzor smaksatt med basilika, parmaskinka och mozzarella, goda surdegsbröd, saftiga bullar i en mysig atmosfär.

Ronneby

Ronneby är kurorten som har nära till både hav och skog. Här kan du strosa i Brunnsparken med sin 300-åriga historia, bada på Brunnsbadet eller upplev den vackra naturen till fots eller på cykel.

Här kommer några av våra smultronställen i Ronneby:

Ronneby Brunnspark – Promenera i den kända parken och njut av vackra träbyggnader och blomstrande planteringar. Varje söndag under sommarhalvåret är det loppis.

Mandeltårtan – Avnjut en fika i sekelskiftesstil. Här serveras det såklart mandeltårtor och andra läckra bakverk, gjorda på ekologiska råvaror. Den här sekelskiftesdrömmen är lyxpizzeria, lunchrestaurang och bageri också. Cafét är med i White Guide.

Järnavik naturreservat– Vandra, cykla, bada och paddla i ett av länets mest besökta naturreservat., Järnavik är ett av ett tiotal nav längs ARK56. I anslutning till naturreservatet ligger Järnaviks hamn, med småbåtshamn, färja till Tjärö, kajakbrygga, busshållplats och pensionat. Avsluta dagen med en god bit mat på Hamnkrogen.

Äggaboden – Besök Äggaboden – restaurang och gårdsbutik i en lantlig idyll belägen på en gård med historia från 1700- och 1800-talet. I gårdsbutiken kan du handla allt från grönsaker, viltkött och marmelad till porslin, blommor och gå-bort-presenter.

Karlskrona

Sist men inte minst har vi Örlogsstaden Karlskrona. Staden som är byggd i havet på 33 öar. Här kan du uppleva marinens historia, öhoppa och ha kul med familjen. Staden hamnade 1998 på Unescos lista över omistliga världsarv.

Här kommer några av våra smultronställen i Karlskrona:

Marinmuseum – Besök Sveriges nationella museum för den svenska marinens historia från år 1522 till idag.

Karlskrona skärgård – I östra Blekinges skärgård finns mycket att upptäcka – från Hasslö i väster till Utlängan i öster. Njut av saltstänkta klippor, härliga badvikar, historiska plaster och pittoreska caféer. Bäst upplever du öarnas alla smultronställen med cykel eller till fots.

Barnens Gård – Släpp barnen lösa! Här finns vattenland, djurpark och ett stort lekland – perfekt för barnfamiljen. Tema är bondgården - barnen kan åka hölass ut i kohagen, klappa bondgårdsdjuren, rida ponny, köra traktor och lastbil.

Glaciären – Avnjut glass i världsklass på Stortorget. Oftast ringlar kön lång men det är värt väntan.

 

Vi vill önska er en fin sommar i Blekinge!

 

Självklart finns det mycket mer att se och upptäcka. Kolla gärna in Visit Blekinge för fler tips. 

View Karlshamn sea

Var är himma för dig?

Asarum, Farabol, Matvik, Jämshög? Oavsett var du landar kan du alltid räkna med oss. Prata bolån med en bank som bryr sig.

 

Lokala nöjen till goa priser

Som Nyckelkund får du förmånliga rabatter på sommarens teatrar, festivaler och andra lokala nöjen.