Ikoner är en fotoutställning bestående av 21 porträtt där alla modeller har Downs Syndrom. Porträtten är baserade på deltagarnas drömmar, önskningar och personligheter, och gestaltar såväl historiska som nutida ikoner, i både verklighet och fiktion.

Utställningen, som idag drivs av Glada Hudik-teatern, hade premiär redan 2016 på Fotografiska Museet i Stockholm. Sedan dess har den besökt och berört människor på över 25 orter i Sverige och internationellt, däribland Göteborg, Luleå, Riga, Helsingfors, Berlin och Seoul. Nu tas utställning till hjärtat av Karlshamn.

– Det är en färgstark utställning som berör och lyfter viktiga budskap om alla människors lika värde. Den sprider värme, och denna värme vill vi att fler ska få ta del av. Därför känns det helt rätt att vi nu tar utställningen till stan och placerar den mitt i Karlshamns centrum, säger Per Richardsson, vd Sparbanken i Karlshamn.

Initiativet, som kommer från Sparbanken i Karlshamn, görs i samarbete med Glada Hudik-teatern och Karlshamns kommun. Idéen till initiativet föddes tidigare i år när Glada Hudik-teaterns grundare och konstnärliga ledare Pär Johansson besökte Karlshamn i samband med den lokala näringslivsveckan N som i Näringsliv.

– Det känns fantastiskt att vi kan följa upp Pärs föreläsning som vi hade under vår näringslivsvecka med att Sparbanken i Karlshamn tar hit den här fantastiska utställningen. Vi hoppas många ska få glädje av den här i Karlshamn, säger Jesper Gustafson, företagsrådgivare Karlshamns kommun.

Ikoner – en utställning om att få finnas invigs på Stortorget i Karlshamn den 4 juli kl. 17.00 av Pär Johansson, Glada Hudik-teatern, med flera. Utställningen går att se under juli-augusti, med undantag för vecka 29 (Östersjöfestivalen).

Varmt välkomna!