Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Så håller du nere matkostnaderna – personliga tips från några av bankens medarbetare

Veckans erbjudande, storkok och byta ut råvaror i recept. Det är några tips från bankens medarbetare på att hålla nere prislappen på matkassen.

Matpriserna pressar många hushåll och priset för matkassen är dyrast för barnfamiljen. Det visar en rapport från Swedbank och sparbankerna. Vi frågade några av bankens medarbetare om de har några bra tips på att få ner matkostnaderna och hur de själva har ställt om?

Martin Viberg arbetar som rådgivare i Olofström.

Hej Martin!


Vilket är ditt tips på att hålla nere matkostnaderna?

Planera din vecka i förväg. Gör storkok, så har du matlådor under flera dagar framåt. Att handla till nya maträtter varje dag tenderar i längden att bli dyrare. Ett annat tips är att våga testa nya maträtter utifrån veckans kampanjer. Kanske hittar du en ny favoriträtt samtidigt som priset är lägre. Win-win!


Hur har du ställt om och vilka förändringar har du gjort när du handlar i mataffären?

Jag har egentligen inte gjort så stora förändringar. Jag har sedan länge gjort just storkok på söndagar för att säkra veckans matlådor. På så sätt sparas både tid och pengar. Idag finns massa inspiration på sociala medier kring goda, hälsosamma och billiga recept!

 

Emese Gencsi arbetar i Kassa/Kundtjänst i Olofström.

Hej Emese!


Vilket är ditt tips på att hålla nere matkostnaderna?

Ett av mina bästa tips är att hålla utkik efter erbjudanden butiker erbjuder sina ”medlemmar”, innan man ska handla. Det kan man göra genom att till exempel ladda ner butikens app, där man kan få notiser om olika erbjudanden varje vecka eller så kan man göra det på det gamla hederliga sättet; läsa reklamblad när man dricker sitt morgonkaffe. Ibland kan det finnas riktiga kap, antingen sänkta priser på specifika varor eller 2 för 3 erbjudanden, etc. Genom det kan man spara in rätt så många kronor. Ett annat tips som har fungerat bra för mig är att planera sin handling. Genom vecko/månadshandling kan man också spara en hel del pengar, då småköp minimeras.


Hur har du ställt om och vilka förändringar har du gjort när du handlar i mataffären?

Jag kollar lite mer efter ”veckans erbjudanden” oftast och försöker planera handlingen/matlagningen utifrån det. Jag lagar oftast matlådor också, vilket underlättar även vardagen en hel del samt är bra för ekonomin.
 

Andreas Lind, marknadskoordinator, arbetar på bankens marknadsavdelning.

Hej Andreas!


Vilket är ditt tips på att hålla nere matkostnaderna?

Jag försöker tillaga mer maträtter i grytform. För att förbruka alla råvaror som kanske är i lite sämre skick, som en mjuk tomat till exempel. Jag fokuserar på att slänga mindre.


Hur har du ställt om och vilka förändringar har du gjort när du handlar i mataffären?

Jag har blivit ytterligare prismedveten, och väljer aktivt bort råvaror till högre pris. Jag har även bytt ut dyrare råvaror mot billigare i recept till exempel om jag har planerat för att laga moussaka och priset för aubergine är för högt, så byter jag ut det mot potatis.
 

Tidigare artiklar

Barnfamiljer betalar mest för matkassen

Matpriserna pressar många hushåll, men den som är riktigt prismedveten kan få ner kostnaderna med 20-30%.