Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

”Om du vet varför du investerar i ett bolag, då vet du också när du ska sälja”

Kaffe och frallor står uppdukat när besökarna minglar runt i salen. För Suzana Arutinjan är det premiär då hon inte varit på en aktieträff tidigare.
– Jag är mycket intresserad av det som händer runtomkring mig och hur aktiemarknaden fungerar. Jag har ägt aktier i ungefär ett år och håller lite koll, men jag vill lära mig mer så jag vet vad jag ska göra när det går upp och ner, säger Suzana engagerat.

Per Walfridsson är mer van i sammanhanget.
– Jag var med på en aktie-TV-träff för första gången för fyra år sedan och har varit intresserad av börsmarknaden sedan dess. Efter det har jag varit på de flesta aktieträffar som banken haft, men de har varit för en lite annan målgrupp. Det känns kul att träffa folk i sin egen ålder med samma intressen här ikväll, säger Per.

Den nyfikna stämningen sprider sig efter en stund in till föredragssalen där det drar ihop sig till inspirationsföreläsning. Mikael Bondesson, aktiemäklare Sparbanken i Karlshamn inleder med att berätta hur han och hans kollegor arbetar aktivt mot olika kundgrupper.
– Vi på Börsgruppen samarbetar med både företag, stiftelser, fondförvaltare och även privatpersoner i affärer med såväl aktier som räntebärande värdepapper. Det är inte många banker som har ett eget aktiebord idag och det känns fantastiskt att kunna erbjuda den tjänsten till våra kunder, säger Mikael innan han lämnar över till kvällens nästa inspiratör.

Mohammed Salih är en av Sveriges största ”börs-influenser”. Under våren 2019 började han spara i aktier med målet att nå miljonen innan han fyllt 30 år. 25 månader senare var han miljonär.
– Mitt första och bästa tips för kvällen är att börja idag. Skjut inte upp det. Och för er som har börjat, sluta inte bara för att börsen går ner och det är lite kämpigt just nu. Fortsätt månadsspara, säger han till publiken.

Mohammed visar upp sin börsresa och berättar om hur det kom sig att han startade sitt Instagram-konto ”Mohammeds väg till miljonen”. Redan från start har han varit transparent med sina val och tankar, både i uppgångar och i nedgångar. Idag har Mohammed över 82,000 följare på plattformen.

Han berättar även om sin väg till Sverige som flykting och vad det har gett honom i hans syn på pengar och innehav.
– Jag ville vara lite av en storebrorsfigur för de som gjort samma resa som jag. Men jag ville också vara en motpart till dagens influensers och prata mer om sparande och investering snarare än konsumtion. Mitt mål är inte att vara rikast på kyrkogården, utan att kunna ha frihet, trygghet och valmöjligheter i framtiden, berättar Mohammed.

För att kunna ta sin plan om miljonen i mål skapade han sig fler inkomstkällor, minimerade sina utgifter och lät så småningom pengarna jobba för honom. Mohammeds strategi genomsyras tydligt av långsiktigt och vikten av att skaffa sig ordentligt med kunskap om de bolag han investerar i.
– Det svåra är inte att börja. Börsen är väldigt tillgänglig i Sverige och demokratiseringen gör det enkelt att komma i gång. Att göra sin egen analys först kan kännas svårt men kan också vara det viktigaste beslutet. Om du vet varför du investerar i ett bolag, då vet du också när du ska sälja, säger Mohammed.

Aktieträffen den 8 november 2022 arrangerades av Unggruppen och Börsgruppen på Sparbanken i Karlshamn.

Kom igång och handla med aktier!

I vår app och Internetbanken kan du enkelt handla med aktier och få en tydlig översikt över din Börsskärm.

David Berggren, ordförande Unggruppen Sparbanken i Karlshamn hälsar välkomna.
Suzana Arutinjan

Mohammeds 5 bästa analystips

  1. Analysera marknaden
  2. Kolla på produkt och affärsmodell
  3. Skaffa kunskap om ledning och ägare
  4. Ta reda på bolagets vallgravar
  5. Läs finansiella rapporter
Per Walfridsson
Mikael Bondesson och Mohammed Salih.