Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

En stunds julmagi skapades när Astrids Emil firade jul på stadsteatern

Över 1 500 förväntansfulla barn och vuxna fick ta del av Emils hyss och sånger och den medkänsla och kärlek som Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga har när teaterkonserten Emils Jul framfördes.

Det är förvånansvärt stilla inne i salongen på stadsteatern i Karlshamn. I rad sitter förväntansfulla barn. Kanske är det för att Emils mamma sitter vid ett skrivbord och antecknar på scen. Orkestern intar scenen och fyller salongen med ljuvlig musik. Vi tas med på en historia med skratt, gråt, varggropar och barndomens klassiska sånger om Emil i Lönneberga – allt inlindat med ett rött julsnöre.

Bankens stiftelse gick in och köpte alla biljetter. En del av biljetterna gick att boka gratis för barn i Karlshamns kommun och en del av biljetterna öronmärktes och delades ut via hjälporganisationer till de barn som annars inte skulle haft möjlighet att kunna gå.

Varför är det viktigt?
– Detta är viktigt på många plan, inte minst för att det blev möjligt för så många att se den här föreställningen som kanske inte annars kan gå eller går på teater. Sedan var detta ett gränsöverskridande projekt med 60 medverkade på scen mellan 7–81 år. I vilka sammanhang kan man vara tillsammans och skapa något tillsammans med den åldersbredden? säger Mats Sandelius.

Emils Jul är ett samarbete mellan Sandelius kultur och nöje, Karlshamns musiksällskap med stor orkester och barnkören Mörtarna från Karlskrona kulturskola. Det var första gången i historien som de stod på samma scen.

–Vi behöver och vill samverka. Tillsammans är vi starka. Vilket är viktigt i en tid där det allt mer och mer går mot att vi ska isolera oss med vår egen skärm hemma. Så kultur, teater och musik behövs mer än någonsin!

Kommer det att bli fler samarbeten tillsammans?
– Det hoppas vi verkligen! Det har gett ”blodat tant” och vi skildes alla åt med en känsla av att detta gav mersmak. Nu får vi smälta detta över julhelgen men sedan ska ni nog snart börja prata om framtida samarbeten igen, säger Mats Sandelius som fått flera positiva reaktioner efter föreställningarna.

Det är snöstorm. Alfred är sjuk. Jättesjuk. Kanske kommer han att dö? Men det går inte Emil med på. Han tar med Alfred ut i kylan och lägger honom på kärran och styr hästen Lukas till doktorn i Mariannelund. Ett kärleksfullt ögonblick som berörde publiken och en och annan tår fälldes i salongen. Men det hela slutade med hopp om sommaren när det blev allsång i salongen med Idas Sommarvisa.

 

Emils mamma skriver ner alla hans hyss i sin anteckningsbok.

Tidigare artiklar

Banken bjuder alla barn på unik teaterkonsert

Sommarsuccén Emil i Lönneberga återvänder i en ny tappning i december och blir Emils Jul – en teaterkonsert med över 60 medverkande på scen!