Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Ekonomin slår hårdare mot de svenska hushållen – så påverkas Karlshamn och Olofström

31 augusti 2022

 

Stigande bolåneräntor och energikostnader väger allt tyngre i hushållens plånböcker. Även om ekonomin blir tuffare, ser det något ljusare ut för Karlshamns och Olofströms bostadsägare.

Varje kvartal sammanställs Swedbank Boindex som visar vilken marginal bostadsköpare har vid hus- och bostadsrättsköp. Under det andra kvartalet av 2022 sjönk Swedbanks sammanvägda Boindex med fyra enheter, från 106 till 102. Det innebär att de svenska hushåll som köper bostad idag nu behöver lägga i genomsnitt 29 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter. Med fortsatt stigande priser och räntehöjningar påverkas ensamstående småhus- och bostadsrättsägare mest, enligt rapporten.

 

Lokal påverkan i Karlshamn och Olofström

Höjda energikostnader och bolåneräntor påverkar alla hushåll på ett eller annat sätt i hela landet. För husägare i vårt lokalområde, Karlshamns och Olofströms kommun, finns dock bättre grundförutsättningar att klara av den ekonomiska turbulensen bättre i jämförelse med husägare i större kommuner.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är ett genomsnitt som presenteras i dessa beräkningar. Det betyder alltså inte att alla kommer drabbas så hårt som rapporten visar. I temarapporten ”Har hushållen råd med bil i landets 40 minsta kommuner” ser vi till exempel att när det gäller ensamstående med och utan barn så är det familjer bosatta i Sveriges 40 minsta kommuner som har råd att skaffa ett småhus och en bil. I storstäderna däremot blir detta tuffare då kostnaderna är avsevärt högre, säger Susanne Sandberg, kontorschef Sparbanken i Karlshamn.

 

När det blir dyrare för hushållen och börsen svajar är det lätt att känna oro och bli extra försiktig med sina pengar. Även om det är bra att se över sina omkostnader och sparanden är det viktigt att inte sluta spara helt.

– Trots att ekonomin blir tuffare och börsen hoppar är det viktigt att fortsätta månadsspara. Kom ihåg att på börsen sparar du långsiktigt och genom ett regelbundet sparande har du goda möjligheter att bygga en stadig buffert inför framtida nedgångar, säger Daniel Månsson, chef Private Banking och Börsgruppen Sparbanken i Karlshamn.

 

– Historiskt sett har börsen alltid kommit tillbaka från olika typer av kriser, så vi väntar oss en comeback så småningom. Tills dess kan det vara bra att se över sina konsumtionsvanor, vara en aktiv konsument och utmana sina avtal och leverantörer för att hitta möjliga vägar till att sänka sina utgifter. Kanske kan man ta cykel eller kollektivtrafik istället för bilen till jobbet, och se mysfaktorn med höstmörkret, släcka ner och tända ljus, avslutar Daniel Månsson.

Susanne Sandberg, kontorschef Sparbanken i Karlshamn.
Daniel Månsson, chef Private Banking och Börsgruppen Sparbanken i Karlshamn

Vill du ha hjälp att se över din ekonomi?

Boka rådgivning via webben eller ring Kundcenter 0454 - 30 44 00.