Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Barnfamiljer betalar mest för matkassen

Matpriserna pressar många hushåll, men den som är riktigt prismedveten kan få ner kostnaderna för matinköpen rejält. Det visar en ny rapport från Swedbank och sparbankerna.

Swedbanks och sparbankernas matkasse visar vad maten kostar för olika hushåll och hur matpriserna varierar i landet. Sedan januari i år har matkassen stigit med 4,7 procent. Går man tillbaka till januari 2022 har livsmedelspriserna stigit med 22,6 procent.

– För många är maten den största utgiften näst efter boendet. Matkostnaden har ökat kraftigt för alla, men i konor räknat har den ökat mest för barnfamiljer, vilket vi kan se i den nya rapporten, säger Katarina Nilsson, privatmarknadschef Sparbanken i Karlshamn.

Ett singelhushåll betalar idag 4 315 kronor i månaden för sin matkasse. För en tvåbarnsfamilj med två vuxna och två tonåringar kostar matkassen 14 156 kronor i månaden. Det är en ökning med 534 kronor sedan årsskiftet och 2 534 kronor sedan januari 2022.

Mest har priserna stigit för godis, glass och läsk. Geografiskt är prisskillnaden liten, matkassen kostar nästan lika mycket över hela landet.

Många kan pressa ner matkostnaden med 20 till 30 procent

De höga matpriserna i kombination med stora boendekostnader har fått många hushåll att se över både sin konsumtion och sitt sparande.

– Inflationen påverkar mångas vardagsekonomi och vi kan se att möjligheten att spara har förändrats då många får omfördela i sin ekonomi. Därför tycker vi att det är allt viktigare att träffa en rådgivare där man kan diskutera utifrån de förutsättningar som finns så att sparandet blir hållbart på sikt, säger Katarina Nilsson.

För den som vill finns det möjlighet att få ner priset på matkassen genom ändrat konsumtionsbeteende och inte minst smartare livsmedelsinköp.

Fyra tips för att minska kostnaden på din matkasse

  • Var noga med var du handlar. Livsmedelspriser skiljer inte bara mellan kedjorna utan också mellan de olika koncepten inom respektive kedja.
  • Handla efter säsong. Många livsmedelsprodukter varierar mycket i pris. Prisskillnader på tio till 30 procent är inte ovanligt i vissa fall upp till 50 procent.
  • Utnyttja alla lågprisalternativ. Många livsmedelskedjor har lågprisalternativ. Lågprisalternativen brukar ligga tio till 50 procent lägre i pris.
  • Många av de större livsmedelskedjorna erbjuder specialpriser till pensionärer. Den kan gälla specifika produkter eller en viss rabatt under vissa specifika tider eller dagar. 
Katarina Nilsson - Privatmarknadschef

Utifrån dina förutsättningar hjälper vi dig gärna till en hållbar ekonomisk vardag.
Välkommen att kontakta kundcenter och boka in ett möte.

Ett nummer till hela banken – 0454 - 30 44 00

Länk till rapporten i sin helhet