Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Banken bjöd alla ungdomar i Karlshamn på bio och popcorn!

Action! Ljuset vreds ner och volymen upp när Centrumbiografen på Östra Piren intogs av cirka 60 glada och filmsugna ungdomar.

Via bankens stiftelse bjöds alla ungdomar mellan 12–18 år i Karlshamns kommun in till en biokväll. Evenemanget arrangerades av Fältgruppen. Det var ett stort intresse bland kommunens ungdomar och platserna blev snabbt fullbokade.

– Vi fick en bra räckvidd och det blev en lyckad kväll. Tack vare bankens stiftelser kunde vi göra något kul för ungdomarna. Det är inte alla som har möjligheten att gå på bio. Att ungdomarna även fick dricka och popcorn gjorde att det inte fanns några klyftor i biosalongen utan bara kompisar som tittade på film ihop, säger Ebba Axner Karlsson, Fältgruppen.

Bankens stiftelse har genom ett samarbete med Centrumbiografen fått 6 biovisningar att fritt använda under 2024 och 2025. Detta som ett tack för stiftelsens bidrag till att täcka kostnaden för bions unika ljudteknik. En kostnad som BTH skulle bidragit med men som gick i stöpet när de lämnade Karlshamn. Stiftelsen har i sin tur valt att skänka 4 biovisningar till Fältgruppen.

– Fältgruppen gör väldigt mycket bra för våra ungdomar. Som i många andra verksamheter så är ”fältarnas” ekonomiska resurserna ganska så begränsade och kan vi hjälpa dem att göra bra saker som håller ungdomarna borta från stök och bidrar till ökad trygghet i Karlshamn, så vill vi gärna göra det, säger Jonke Höglund, ansvarig för Sparbanken i Karlshamns Näringslivsstiftelse.

Fältgruppen arbetar relationsbyggande, förebyggande och för en tryggare kommun för våra ungdomar på olika sätt.

– Vi är tacksamma över att kunnat göra något positivt för ungdomarna. De som kom var glada, tacksamma och de tyckte att filmen var bra. Vi valde rätt film.

Nästa biovisning planeras till höstlovet.

– Utan stödet från banken hade det inte gått att genomföra. Det är viktigt att det finns de som vill stötta vårt arbete med ungdomarna. Vi behöver jobba tillsammans för ett hållbart samhälle och en god framtid får våra ungdomar, avslutar Ebba.

Biovisningen är ett av flera projekt som stiftelsen har på gång tillsammans med Fältgruppen.

– Vi ser fram emot många flera samarbeten och om inte allt för länge hoppas vi få möjligheten att berätta om ytterligare ett projekt - ett helt fantastiskt sådant, tillsammans med Fältgruppen, avslöjar Jonke.

Ebba Axner Karlsson, Ann Johansson, Ida la Fleur och Jessica Berglind från Fältgruppen.

Fakta - Fältgruppen Karlshamn

Fältgruppens arbetsuppgifter är att arbeta för och med ungdomar i åldern 12 till 18 år, för att förhindra eller bryta en negativ utveckling vad gäller missbruk, kriminalitet eller annat destruktivt beteende.

 

Fältgruppen arbetar främst med:

  • Råd & stöd-samtal till barn, unga och vårdnadshavare.
  • Uppsökande arbete genom vistelse ute i ungdomsmiljöer.
  • Information till skolor, föräldrar, föreningar med flera.
  • Generella eller riktade stödgruppverksamheter för barn och unga.
  • Verkställighet av ungdomstjänst (påföljd av dom från rättsväsendet).
  • Stöd till brottsoffer.

Fakta - Bankens stiftelser

Banken har två stiftelser. Stiftelserna har två syften, dels att stödja lokala företag med utvecklingspotential med så kallat riskkapital och dels att stödja allmännyttiga insatser. Stiftelsernas pengar kommer från bankens vinst. Det viktigaste är att pengarna leder till att utveckla verksamheter och stödja idéer som gynnar flera i Karlshamns och Olofströms kommuner.