Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Medarbetarporträtt: ”Banken är min andra familj”

En i gänget. Kim Olsson, back office på Sparbanken i Karlshamn, är expert på lånehandlingar och stöttar varje dag sina kollegor på banken.

Kim Olsson är fotbollskillen från Asarum som sätter sammanhållning och gemenskap före jaget. Efter gymnasiet kombinerade Kim en ekonomiutbildning i Kristianstad med fotbollen i Asarums IF.
– Jag hade ett stort fokus på fotbollen och genom att bo kvar i Asarum kunde jag fortsätta träna och dessutom jobbade jag extra i en mataffär samtidigt. Jag har alltid uppskattat trygghet och det finns här, berättar Kim.


Kim började därefter som sommarjobbare på banken och arbetade tre somrar inne på kontoret i Karlshamn. 2011 fick Kim fast anställning och sommaren 2014 började han som rådgivare på kontoret i Svängsta, som därefter slogs ihop med Mörrum och Asarum och bildade SAM. 2016/2017 började Kim arbeta som back office/säljstöd i SAM.
– Mina kunder är privatrådgivarna i SAM kan man säga. Jag fungerar som ett stöd med lånehandlingar och är en expert på lånasidan för privatpersoner. Jag ger tips, råd och stöd till mina kollegor. Jag har stenkoll på lagar, låneupplägg och kontrakt. Det här frigör tid för rådgivarna så att de får mer tid med kunderna istället för systemen.


Kim jämför sin roll på banken med sin roll på planen.
– Som målvakt i ett fotbollslag är man en viktig del i helheten, men jobbar i det tysta. I min roll på banken servar och stöttar jag mina kollegor och är delaktig i helheten men glänser inte utåt. Det här speglar mig mycket som person. När jag kan något vill jag gärna stötta andra. Jag gillar att vara behövd.


Vad är roligast på din arbetsplats?
– Kollegorna gör hela jobbet. Vi har en bra mix av kön och ålder. Vi har en öppenhet och en respekt som är något alldeles extra. Vi stöttar varandra och lyfter varandra oavsett. När jag kommer till jobbet möts jag av en familjär känsla. Banken är min andra familj. Det är alltid roligt att gå till jobbet och jag har trivts varje dag sedan jag först började.


Sammanhållningen i banken beskriver Kim som magisk. För tillfället arbetar Kim inne på kontoret i Karlshamn till följd av förändringarna med coronaviruset.
– Det är kul att få lära känna mina kollegor här inne i Karlshamn bättre. Men det är klart att jag saknar det ”normala” precis som alla andra.


Fotbollen är en stor del av Kims liv och han började spela redan när han var fem år.
– Sedan dess har det varit en väldigt stor del av mitt liv. Vi har även hållit ihop utanför fotbollsplanen. Jag tror att jag kommer fortsätta vara engagerad i Asarums IF på ett eller annat sätt i hela mitt liv, säger Kim som fortfarande spelar i herrlaget och sitter med i styrelsen.


Sparbanken i Karlshamn är en bank som ger tillbaka vinst till bland annat lokala föreningar.
– Bankens samhällsnytta är helt fantastisk. Jag är stolt över banken både som idrottsutövare och bankanställd. Jag känner en väldig stolthet över att arbeta här. Jag pratar alltid om banken och det är för att de som bor här inte ska missa hur mycket gott banken gör. Samhällsnyttan är en viktig del i att utveckla samhället. Föreningslivet kommer att dö ut om det inte finns starka krafter som banken.

 

Kim menar att föreningslivet har en stor roll i ett barns uppväxt.
– Jag har lagt mycket av min fritid på fotbollen. Jag tror att föreningsliv är bra för alla barn. Det gör att man håller sig undan annat som kanske inte är så bra för en. För mig betyder det extremt mycket och är något jag håller varmt om hjärtat, säger Kim.


Men det är inte bara fotboll som står på schemat när Kim inte är på banken.
– Jag spelar padel, golf, åker rullskidor, tränar på gymmet, umgås med familj, vänner och flickvän. Att det är viktigt att röra på mig har jag haft med mig hela min uppväxt. Nu är mitt mål att göra en svensk klassiker, säger Kim och ler.


Har du någon dold talang?
– Jag är en bra bilförare och är grym på att fickparkera.
 

Kim Olsson

Ålder: 32 år
År i banken:  10 år
Dold talang: Fickparkera