Meny
Samhällsnyttan

”Friidrott ger positiv inverkan på ens liv”

Klara, färdiga, gå! Den kan hittas på startfältet, i motionsslingan eller över häcken. Rörelseglädjen. UF Contact i Olofström är friidrottsföreningen med ambitionen om att skapa ett livslångt intresse att röra på sig.

– Vi vill att våra medlemmar har roligt, får vänner, ökat självförtroende och att de håller igång. Det är bra för både dem själva och för samhället. Att utöva friidrott ger positiv inverkan på ens liv och ger resultat både i skolan och i arbetet. En stor del i det hela är att må bra, vilket förebygger sjukdomar och psykisk ohälsa, säger Anders Persson, ordförande UF Contact.

 

Friidrott är en idrott med lång historia och omnämns redan i de ursprungliga olympiska spelen under antiken. Friidrott innehåller flera separata idrottsgrenar inom kategorierna löpning, hopp och kast. Idag finns det 945 aktiva friidrottsföreningar runt om i landet

 

– Vi är en anrik förening där många duktiga friidrottare har passerat genom åren. Till exempel Susanne Lorentzon, som haft svenskt rekord i höjdhopp, är fortfarande aktiv i föreningen som tränare. Vi har många eldsjälar i föreningen, säger Anders, som själv engagerat sig i föreningen i många år.

 

Verksamheten består av barn, ungdomar och vuxna som tränar varje vecka. Utöver träning arrangerar föreningen tävlingen Contactspelen, skolidrottsdagar, nystartade Halenloppet och Sylvesterloppet som är Sveriges äldsta lopp. I år kommer det att arrangeras för 50:e gången.
– Att åka på tävlingar är socialt, kul och bra för lagkänslan. Då har man något att se fram emot. Du tävlar främst mot dig själv. Det är viktigt med egna mål med sin träning. Genom att vara aktiv i en friidrottsförening får du gemenskap, god kondition och mycket lärdomar. Vi arbetar mycket med bra värdegrunder och diskuterar hur man ska uppföra sig och bemöta andra. Alla blir sedda, berättar Anders.

 

Sparbanken i Karlshamn är stolt sponsor till UF Contact och många andra föreningar i Karlshamns och Olofströms kommuner som bidrar till samhällsnyttan.
– Vi har ett bra samarbete med banken. De har hjälpt till med sponsring och priser. Pengarna går till ungdomsverksamheten, tävlingar, läger och priser. Det betyder jättemycket att banken stöttar oss, avslutar Anders.

Anders Augustsson och Anders Persson från UF Contact.

Månadens förening – UF Contact

Bildades: 1962

Medlemmar: närmare 100

Aktiviteter: Träning i friidrott för barn, ungdomar och vuxna. Läger, skolidrottsdagar och tävlingar. Arrangerar nystartade Halenloppet, Contactspelen och Sylvesterloppet. I höst kommer det ges ut en bok om Sylvesterloppets historia.

Hemsida: https://idrottonline.se/UoFContact-Friidrott/

 

På Facebooksidan UF Contact Minnen delar Anders med sig av bilder från föreningens långa historia.

Anders Persson, ordförande UF Contact.

Bankens sponsring av lokala föreningar

Årligen sponsrar banken lokala föreningar i Karlshamn och Olofströms kommun. Sponsringen är en stor del av bankens samhällsnytta, som bidrar till utveckling av det lokala föreningslivet. Varje månad belyser vi någon av dessa föreningar lite extra i något vi kallar ”Månadens förening”.