Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Stärkt skydd för dig som sparar i värdepapper

Eklöv

Stärkt skydd för dig som sparar i värdepapper

EU-direktivet MiFID2 medför förändrad lagstiftning och regelverk som stärker skyddet för både privatpersoner och företag som placerar sitt sparande i värdepapper.

Eklöv

Idag finns regelverket MiFID I som skyddar dig som sparar i värdepapper. Bakgrunden till att regelverket finns är den snabba utvecklingen av produkter och tjänster på marknaden samt erfarenheter från den senaste finanskrisen.

Snart finns ett nytt EU-direktiv, MiFID2, som medför förändrad svensk värdepapperslagstiftning och nya föreskrifter från Finansinspektionen som ytterligare stärker kundskyddet. Det innebär bland annat att bankens rådgivare kommer att vara extra noga med att försäkra oss om att du förstår risknivån för de placeringar du är intresserad av att göra.
MiFID2 medför också att företag som handlar med värdepapper eller andra finansiella instrument kommer att behöva en så kallad LEI-kod (Legal Entity Identifier)för att kunna fortsätta med denna handel.

Det nya regelverket börjar gälla den 3 januari 2018.

Exempel hur MiFID2 kan påverka dig

Passandebedömning

Passandebedömning

Banker och andra finansiella institut är skyldiga att pröva om transaktionerna i finansiella instrument passar dig – det vill säga utföra en så kallad passandebedömning.
Läs mer om hur bedömningen går till

LEI

LEI

Alla företag som handlar med värdepapper eller andra finansiella instrument behöver en så kallad LEI-kod. Det är en 20-siffrig kod som används globalt.
Läs mer om LEI

Bästa orderutförande

Bästa orderutförande

Hos oss kan du alltid räkna med att bli rättvist hanterad i orderläggningen. Här kan du läsa i detalj hur vi utför din order och till vilka marknadsplatser vi vänder oss till.
Läs om bästa orderutförande

Avtal och allmänna villkor

Avtal och allmänna villkor

Här hittar du olika avtal och allmänna villkor som gäller för handel med finansiella instrument samt övrig information om värdepapperstjänster.

Till avtal och allmänna villkor

MiFID2 – lär dig mer om regleringen

MiFID2 – lär dig mer om regleringen


Frågor och svar 

Till ordlistan

Stäng Skriv ut