Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse på webben. Genom att besöka vår webbplats accepterar du vårt användande av kakor.

Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Lunch utomhus

Spara och Placera

Alla har vi olika behov och förmåga att spara pengar. Ofta beror det på vilken livssituation vi befinner oss i. En sak har vi dock gemensamt - när vi sparar vill vi ha den sparform som passar oss bäst.

Vad du väljer beror på flera saker: hur mycket du kan lägga undan, hur lång tid du kan undvara pengarna och vilken risk du är beredd att ta. En tumregel är att risk och avkastning hänger ihop. Ju högre avkastning, ju högre risk. Hos oss finner du ett brett utbud av sparformer, tillsammans kan vi hitta en lösning som passar just dig.

Under Spara och Placera sidorna hittar du information om följande:

Aktier

Aktier passar dig som kan och vill ta en lite högre risk för att få möjlighet till högre avkastning. Historiskt sett har aktier givit högre avkastning än räntebärande placeringar. En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag. När företaget startas sker det genom att olika investerare skjuter till aktiekapital. För aktiebolaget är aktien ett finansieringsinstrument. För aktieägaren är det en kapitalplacering eller ett sätt för ägaren att skaffa sig kontroll över bolaget.

Bevis

Med ett bevis kan du investera i en korg av aktier eller en utvald marknad på ett enklare sätt. Det ger dig möjligheten att ta del av fördelarna med en typ av investering som annars inte är tillgänglig för privatpersoner.

Terminer

Terminer är en form av derivat som handlas antingen via Stockholmsbörsen eller direkt mellan två parter via OTC-marknaden. Terminer innebär att köparen och säljaren gör upp en affär där leverans och betalning sker en bestämd dag, till ett avtalat pris. Det man handlar med kan vara till exempel aktier, statsskuldväxlar eller statsobligationer.

Terminer finns i två olika former:

Forward: All vinst eller förlust betalas ut/in på slutdagen. Denna termin är inte möjlig att kvitta före slutdagen.

Future: Denna termin har en daglig kontant avräkning av uppkommen vinst eller förlust och kan kvittas före slutdagen.

Optioner

Innehavda optioner ger dig rättighet, men inte skyldighet, att köpa eller sälja något till ett förutbestämt pris inom optionens löptid.Utfärdade optioner ger dig tvärtom skyldighet att köpa eller sälja om innehavaren begär det..

Optioner är en form av derivat som kan handlas antingen via en organiserad marknadsplats, i Sverige Stockholmsbörsen, eller direkt mellan två parter via OTC-marknaden.

Mini Futures 

Mini Futures kombinerar enkelhet med hävstång och har inte fastställda slutdatum. En Mini Future består av två enkla komponenter: kapitalinsats och finansiering, där finansieringen är det som skapar hävstången. Värdet på en Mini Future motsvaras alltid av kapitalinsatsen vilket ger en hög transparens. Exempelvis har en svårbedömd faktor som volatilitet ingen inverkan på priset. Ränta på finansieringen avräknas dagligen utifrån kapitalinsatsen.
Mini Futures påminner i stor utsträckning om placeringar i terminer. En fördel jämfört med terminshandel är att Mini Futures inte har någon fastställd löptid. Mini Futures är därtill värdepapper där marginalsäkerhetskrav aldrig kan uppstå. Om du har råkat investera fel skyddas du av stopp loss-nivån från att drabbas av större förluster än ditt investerade kapital. Eventuellt restvärde återbetalas automatiskt till dig.

Lång eller kort


Mini Futures finns i två varianter: Mini Long och Mini Short. Med en Mini Long kan du dra nytta en stigande marknad och med en Mini Short kan du dra nytta av en fallande marknad.

Fonder

Det är lätt att köpa, byta och sälja andelar i fonder. Du kan välja mellan att månadsspara eller att göra en engångsinsättning. När du köper fonder investerar du i olika värdepapper både i Sverige och utomlands. Du kan spara lite eller mycket och du kan följa fondernas utveckling .

Mobilbanken!

Håll koll på ditt sparande när du vill!

Mobilbanken

Mobilbanken för iPad!

Bra översikt på ditt sparande!

Mobilbanken för iPad

Stäng Skriv ut