Hoppa till textinnehållet

Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge SM-final i rally

Under en presskonferens i bankens lokaler offentliggjordes i dag, årets största idrottshändelse i Blekinge!

För första gången sedan 1977 arrangeras en SM-tävling i rally i västra Blekinge och Sparbanken i Karlshamn är stolta huvudsponsorer till evenemanget.

 

– När banken fick frågan om huvudsponsorskapet blev vi naturligtvis väldigt glada. Det är en unik möjlighet att få hjälpa till att möjliggöra ett evenemang med SM-status på vår hemmaplan. SM-finalen spänner dessutom över hela bankens verksamhetsområde och kommer att genomföras i både Karlshamns och Olofströms kommun.

Vi har dessutom tidigare sponsrat Rally Blekinges lokala tävlingar och vet hur oerhört professionella de är i sitt arbete, säger Roger Johansson, vd för Sparbanken i Karlshamn.

 

– Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge SM-final i rally kommer betyda mycket för näringslivet i vår region och endast de deltagande teamen förväntas bestå av drygt 500 personer. Publiksiffran under tävlingsdagarna uppskattas till drygt 10 000 personer, varav drygt hälften tros komma utifrån. En imponerande siffra som vi inte är bortskämda med i vår region, säger Björn Borgqvist, tävlingsledare för SM-finalen.

 

SM-finalen kommer att utgå från piren i anslutning till First Hotel i Karlshamn. Piren kommer att utgöra SM-finalens centrum där de ca 100 tävlingsekipagen, när de inte är ute och tävlar, kommer att radas upp för serviceåtgärder och allmän beskådan. Det är också här man som besökare har chansen att vandra omkring och kika på alla bilar, få en pratstund med förare och kartläsare och kanske fylla sitt autografblock med namnteckningar. Kringarrangemang med utställare, hoppborg för barn, intervjuzon, storbilskärm och startramp kommer också att vara stående inslag nere på piren.

 

– De enda frågetecknen som vi egentligen hade, rörde sig kring miljö- och säkerhetsfrågor kopplat till tävlingen. För oss var detta nyckelfrågor som vi, för att kunna gå in som sponsor, behövde känna oss helt bekväma i. Man kan säga att Rally Blekinge utbildat oss i dessa frågor och att de även för dem är högsta prioritet. De följer ett omfattande regelverk med högt ställda krav. Som ett av många exempel på miljökraven, kan nämnas att miljökraven på en rallybil är väsentligt högre än de krav som ställs på våra vanliga personbilar, säger Roger Johansson.

 

Säkerheten är också den rigorös och under tävlingarna kommer mer än 300 funktionärer att vara inblandade. Man kommer att kunna garantera åskådarna säkerhet fullt ut förutsatt att man håller sig till anvisade publikplatser längs bansträckningen.

 

– Det känns jättebra och Rally Blekinge har verkligen rätat ut våra frågetecken!

I samanhanget bör också nämnas att både Karlshamns och Olofströms kommun är stora delar i att det här blir möjligt. De ansvarar bland annat för återställning av vägar efter tävlingen är slutförd. Alla inblandade har haft väldigt bra dialoger och samarbeten och gett värdefulla inspel utifrån olika perspektiv.

Detta känns fantastiskt skoj och vår förhoppning är att även de som ännu inte fattat intresse för rally, hittar ut till publikplatserna och skådar flygande bilar och bredställ i snäva kurvor. Vi önskar oss en folkfest för alla, avslutar Roger Johansson.

 

Under Östersjöfestivalen kan ni träffa arrangörerna, provsitta en riktig rallybil och kika på förarnas säkerhetsutrustning. Då ställer nämligen Rally Blekinge ut ett ekipage utanför bankens entré.

 

För mer information:

www.rallyblekinge.com

 

I bild: Roger Johansson, vd Sparbanken i Karlshamn, Adam Håkansson, tävlande i Rally-SM, Björn Borgqvist, tävlingsansvarig SM-finalen, Per Wenngård, säkerhetsansvarig SM-finalen och Thomas Nilsson, fritidschef Karlshamns kommun.