Hoppa till huvudinnehåll

Lov på liten budget

Barn och vuxna spelar fotboll i trädgården

Oavsett årstid och lov har vi här samlat våra bästa tips på billiga nöjen.

Att inte kunna ta med barnen på semester kan vara jobbigt. Men det är inte säkert att barnen upplever det så. Att hitta på saker hemma kan vara minst lika mycket värt!

 

Vårt bästa tips för att kunna hitta på roliga sommarlovsaktiviteter är förstås att tänka långsiktigt och spara pengar till i förväg. Även en liten peng varje månad kan räcka långt. Nu när sommaren är här gäller det att planera och försöka hålla sig till er sommarlovsbudget.

 

Och hur frestande det än kan kännas: undvik att låna till semestern – har man inte möjlighet att spara pengar inför semestern är risken också stor att det blir svårt att betala tillbaka ett eventuellt lån.

 1. Ät utomhus!

  Att packa ihop frukost/lunch/middag för att äta "al fresco" är både roligare och mysigare än att sitta inne. Gör en picknick av det istället! Man kan till och med försöka hitta en ny plats varje gång? Glöm inte att ta med något roligt att göra, som att spela boccia eller badminton. Eller läsa en bok!

 2. Hälsa på djuren

  4H-gårdar eller bondgårdar finns det gott om i landet. Besök någon som ligger nära och kika på djuren. Varför inte ta med sig lunchen hemifrån och picknicka?

 3. Fiska eller ta ett dopp!

  Finns det en vik, sjö eller plaskdamm någonstans i närheten? Oavsett årstid kan ett dopp bli ett bra äventyr. Ta med metspöt så kan ni även prova fiskelyckan.

 4. Gör en hinderbana

  En rolig sak som kan engagera hela familjen. Varför inte sätta något på spel, som att förloraren får ta disken? Vid dåligt väder kan man fixa en även inomhus.

 5. Gå i skogen

  I skogen finns massor att upptäcka. Bestäm något ni ska hitta, till exempel speciella spår, och se vem som hittar flest! Glöm inte att ta med en påse eller korg ifall ni skulle hitta blåbär eller svamp. Eller ordna en skattjakt.

 6. Bygg en koja

  Vem vill inte ha en egen koja att gå till, både ute och inne funkar detta utmärkt.

 7. Använd trädgården

  Utnyttja trädgården alla årstiderna. Åk skidor på tomten, spela badminton eller ha femkamp. Eller varför inte bara ligga ner och kolla in stjärnorna. Att leka kurragömma när det har blivit mörkt, är spännande både för små och stora. 

 8. Tälta

  Visst kan det vara mysigt att få vakna upp i ett tält men för dig som inte är så förtjust u småkryp eller om vädret är dåligt - går det lika bra inomhus.

 9. Ordna hemmabio

  Släck ner, poppa popcorn och kolla på film. Vill man göra ett större pyssel av evenemanget kan man rita egna biobiljetter och vika strutar.

 10. Gör en film

  Att hitta på en handling, sätta rätt figurer eller dockor i rollerna och sedan göra en film. Filma med telefonen och redigera i en app (det finns många som går att ladda ner gratis). Stop motion är också ett kul och enkelt sätt att berätta en historia.

 11. Odla något!

  Att så frön och se dem växa är kul för både liten och stor. Har ni en liten trädgård, balkong eller ett soligt fönster som passar till odling? Och vill ni ha mer snabba ryck är smörgåskrasse alltid ett säkert kort.

 12. Spela spel och pussla

  Ett brädspel, en kortlek eller ett pussel är något nästan alla oavsett ålder kan sysselsätta sig med i flera timmar.

 13. Ordna en kalasmiddag

  Korv och makaroner är kanske inte så festligt, men om man dukar upp köket som för ett kalas blir nästan allting roligare. Eller varför inte laga en middag ihop. Tillsammans blir det roligare. Avsluta kvällsmiddagen med dans till en gemensam spellista.

 14. Pyssla

  Ta en promenad och plocka in fina grejer från naturen, som färgglada löv och stenar. Sen är det bara att gå loss med klister, färg och pynt!

 15. Upptäck din hemstad

  Det man har nära glömmer man ofta bort. Lös biljett och åk runt längs buss-eller tunnelbanelinjer för att upptäcka staden du bor i. Hoppa av och se hur nya platser ser ut, hittar ni inget kul kan ni bara åka vidare. Eller kolla in ett museum, vissa är dessutom gratis och så är det lärorikt – för att inte nämna kul!

 16. Låna grejer för nya upplevelser

  Låna utrustning istället för köpa är ett alternativ. Hör med en kompis, kasta ut frågan i någon lokal grupp eller låna helt gratis hos Fritidsbanken, om det finns nära er. Fritidsbanken är en ideell verksamhet som lånar ut sport- och fritidsprylar precis på samma sätt som ett bibliotek. 

 17. Läs och slappa

  Glöm inte bort att njuta av ledigheten och vila upp dig. Ta en sväng till biblioteket och låna vilka böcker du vill, helt gratis! Många bibliotek har också roliga aktiviteter man kan gå på.