Skip to content

Vinnare efter Rally-åkturen: Det var en pojkdröm som blev sann

Jimmy Granlund var en av bankens vinnare som fick inta Co-driverplatsen hos en föråkare under årets final.

Den 28 september avgjordes Sparbanken i Karlshamn Rally Blekinge SM-final i rally. Över 10 000 personer besökte folkfesten trots regn och dimma. Bankens vinnare, att inta Co-driverplatsen hos en föråkare, var också på plats och fick sitt livs åktur.

Finalen i Rally SM 2019, som avgjordes sista helgen i september, utgick från Östra kajen i Karlshamn. På fredagen gick SM-sträckorna i Olofströms kommun och på lördagen i Karlshamns kommun. Senast Rally SM hölls i Blekinge var på 70-talet. Rally Blekinge fick därför i år en stor uppgift i att anordna finalen för Rally SM 2019. En uppgift som inte hade varit möjlig att genomföra utan ekonomiskt stöd från banken.
 

– Det har gått väldigt bra. Vi är ganska små klubbar här nere i Blekinge så vi var lite nervösa inför att hålla i ett sådant här jättearrangemang som finalen i Rally SM är. Men det blev väldigt lyckat. Vi hade en stor publik som kom båda dagarna. Det var trist med vädret men det går inte att styra över. Trots att det är en extrem sport så var det inga personskador och vi hade jobbat mycket med säkerhetsarbetet inför tävlingen, säger David Pettersson, banchef för finalen i Rally SM 2019, Rally Blekinge.
 

Vad betyder det för näringslivet och bygden att finalen i Rally SM hölls i Karlshamns och Olofströms kommun?

– Det betyder jättemycket. Det är inte ofta vi har så här stora evenemang här. Hotellen var fullbokade och campingarna fick öppna igen och alla som kommer konsumerar. De handlar i affärerna och äter på restaurangerna och så vidare. Det känns som att hela staden blommade upp. Sedan är det kul att vi sätter Karlshamn och Olofström på kartan. De flesta som kom hit har säkert inte varit här förut. Vi uppskattar att det gett cirka 10 miljoner extra till området under dessa tre dagar, säger David.
 

Inför finalen kunde bankens Nyckelkunder tävla på bankens Facebooksida. Vinsten var att inta Co-driverplatsen hos en föråkare på någon av SM-finalsträckorna. Fem lyckliga vinnare utseddes. Så här tyckte de om åkturen:
 

”Det var jätteroligt att åka. Det var verkligen en bra vinst. Jag tycker att det är något som alla borde prova på. Det som är så roligt är att det går fort. Jag tackar så mycket för åkturen. Allt var verkligen kanon. Det här får ni göra om!”
Pernilla Larsson
 

”Det var en pojkdröm som blev sann. Jag är Rally-intresserad och har länge velat köra Rally men pengarna ska ju räcka till. Jag är mycket ute i skogen och tittar på Rally så det här var en mycket uppskattad vinst. Det var fantastiskt roligt. När vi kom i mål var jag euforisk och ville bara ha mer. Jag är verkligen jättenöjd.”
Jimmy Granlund
 

”Det var jätteskoj. Jag kommer från en familj där det finns ett stort Rally-intresse, både bland den äldre generationen och den yngre, så detta var en extra bonus för mig att få åka för första gången. Jag gillade farten. Det var bara njutbart, som en skön karusell. Det var en fantastisk upplevelse.
Det var också roligt att vara med och skriva en slogan i tävlingen och som utdelning fick jag en härlig vinst!”
Héléne Tjärnberg
 

”Det var väldigt roligt. Jag satt med ett leende hela tiden. Det var som en berg- och dalbana. Det blev spänning i kroppen och adrenalinet började pumpa. Man är inte van vid att åka så snabbt på små vägar och stenarna bara susade förbi. Det var första gången jag åkte och det var riktigt kul. Jag hade inte tackat nej till att åka igen.”
Daniel Månsson
 

” Jag tyckte det var kul att åka förutom att jag blev åksjuk. Det gick hur fort som helst när man satt inuti bilen, även om det såg långsamt ut utifrån så gick det väldigt fort.”
Wilma Duljan

Trots regn och dimma var det många som besökte finalen i Rally SM 2019.
Trots regn och dimma var det många som besökte finalen i Rally SM 2019.
David Pettersson, banchef för finalen i Rally SM.

Finalen i Rally SM 2019 i siffor

Publik: cirka 10 000 besökare.
 

Funktionärer: cirka 350 funktionärer var inblandade under helgen totalt.
 

Tävlingsteam: cirka 80 team bestående av totalt 320 personer.
 

Pengar till bygden uppskattningsvis: Om vi räknar med att det spenderades en summa av 900 kr under tävlingens 3 dagar på ca 11 000 personer blir det cirka 10 miljoner kronor extra till området.
 

Fakta och siffror från Rally Blekinge.

Pernilla Larsson var en av vinnarna.