Hoppa till textinnehållet

Stadsarkitekten Emina Kovacics lista över platser i Karlshamns kommun du inte får missa

Kallbadhuset
Kallbadhuset har uppmärksammats runt om i Europa. Foto: Bert Leandersson.

Byggnader och platser som väcker välbehag – Karlshamn har många guldkorn att bjuda på. Vi ställde några frågor till Emina Kovacic, stadsarkitekt på Karlshamns kommun, om 50 000 invånare visionen, arkitekturens betydelse i samhället och vilka byggnader och platser man absolut inte får missa i kommunen.

Vad jobbar du med som stadsarkitekt?
Jag jobbar med stadsplanering. Både övergripande och på detaljnivå. Var ska man bygga? Även hur man bygger på ett hållbart sätt, hur man med hjälp av arkitektur skapar mervärden. Exempelvis hur bygger vi för att stärka handeln? Som specialist är jag på olika sätt delaktig i många projekt.


Vad gör arkitekturen för invånarna i kommunen?
Arkitektur handlar bland annat om hur det offentliga rummet ser ut. Det innefattar så mycket mer än hur byggnader ser ut. Arkitekturen kan stärka våra identiteter och självkänsla. Antingen gillar man en plats eller inte. Man får en känsla av välbehag eller så känner man; här vill jag inte vara. Så antingen främja eller skapa sämre förutsättningar för invånarna. Arkitekturen spelar stor roll för om man vill bo och verka på en plats eller inte.

 

Vilka tio byggnader/platser i Karlshamns kommun får man inte missa?

1. Karlshamns stadskärna – Den är vacker, kompakt och här finns olika tidsepoker. Det finns ett djup i staden. Den speglar att här har flera bott före oss. Stadskärnan ger en positiv känsla tycker jag.

 

2. Strandpromenaden

 

3. Väggaparken

 

4. Väggaskolan – Man åker hit ända från Japan för att se på Gunnar Asplunds byggnader. Den ena är i funkisstil och den andra i nationalromantisk stil. Den visar att olika stilar kan leva i harmoni med varandra om vi satsar på kvalitet.

 

5. Kallbadhuset – Här har man skapat en fantastisk plats med begränsade medel som inte bara är bra för folkhälsan utan även en intressant plats. Kallbadhuset är omtalat i hela Europa och har fått många positiva publikationer i tidskrifter och på nätsajter, vilket är ovärderlig marknadsföring.

 

6. Skärgården – Jag tycker hela skärgården är sevärd. På exempelvis Tjärö har man byggt nya byggnader med hänsyn till befintliga. Men annars handlar det om att underhålla bebyggelsen i skärgården då nuvarande strandskyddsregler innebär att utvecklingspotentialen är begränsad.

 

7. Svängsta – En oerhört vacker ort på landsbygden med många fantastiska hus. Till exempel medborgarhuset som är ritat av Einar Hedman. Utanför tycks den anspråkslös men när man går in ger den en nästan sakral känsla. Det är påkostat och inredningen håller fortfarande även om det byggdes 1959. Det finns även fina gamla industribyggnader på orten.

 

8. Mörrum – En till ort på landsbygden med ett vackert läge vid Mörrumsån. Historiskt sett har både Mörrum och Svängsta utvecklats på 70-talet och sedan legat lite på paus men nu börjas det byggas igen. Nyligen byggdes det nya marklägenheter i Mörrum och byggbolaget visste inte hur det skulle gå. Var det någon som ville köpa? Men de gick åt jättesnabbt. 

 

9. Karlshamns innergårdar – Om man ser Karlshamn från ovan blir man förvånad över hur grön staden faktiskt är. När man går in i alla dessa fina innergårdar som finns är det som att komma in i en annan värld, det är som gröna oaser i staden. 

 

10. Carl Gustavs kyrka och park – Detta är min favoritplats. Hit går jag och sätter mig på en bänk för att varva ner och njuter av utsikten av den vackra kyrkan som möter staden.

 

 

Vilken byggnad är din favorit i världen?
Det är konsert- och operahuset Harpa i Reykjavik som ligger fint vid vattnet. Fasaden är som ett konstverk och glaset gör att det skapas skuggor inne i byggnaden så det känns som att man är mitt inne i ett konstverk. En helt fantastisk byggnad.

 

Visionen om 50 000 invånare – hur når vi dit tror du?
Jag tror att vi är många som måste hjälpas åt. Privata företagare och kommunen. Vi ser redan att det kommer fler människor hit. Det är inte bara bostäder som behövs utan det måste också finnas bra skolor, arbetsplatser och aktiviteter att göra. Det handlar inte bara om att bo utan vi måste kunna umgås och arbeta också. Vi ska inte bara bygga bostäder utan vi ska bygga ett samhälle.

 

Vilket är ditt drömboende?
Någonstans i Blekinge. Här finns nära till allt. Till havet och till städer. Här finns en uppsjö av kulturella händelser. Det är ett enkelt liv. Det finns bra skolor och boende. För mig är det viktigt med en bra livsmiljö och det finns här i Blekinge.

Carl Gustafs kyrka.
Carl Gustafs kyrka.
Emina Kovacic, stadsarkitekt.
Emina Kovacic, stadsarkitekt.
Strandpromenaden
Strandpromenaden.
Väggaskolan - byggnad i nationalromantisk stil.
Väggaskolan. Foto: Emina Kovacic.
Väggaskolan - byggnad i funkisstil.
Väggaskolan - byggnad i funkisstil.