Hoppa till textinnehållet

Sparbanken i Karlshamns Unggrupp utbildar skolungdomar i privatekonomi

Under 2019 pratade banken ”ung ekonomi” med totalt 432 skolelever i Karlshamn och Olofströms kommun, vilket är ett nytt rekord för bankens Unggrupp.

Alicia Norén Andersson, Sofia Sjöberg, Elin Wåhlin och Maja Hyllstedt.
Unggruppen har funnits i många år och består i år av Alicia Norén Andersson, Sofia Sjöberg, Elin Wåhlin och Maja Hyllstedt.

”Ung ekonomi” innebär att banken pratar om privatekonomi för högstadie- och gymnasieelever.

– Det är helt fantastiskt att vi har fått möjligheten att komma ut på skolorna och föreläsa om ett så oerhört viktigt ämne som vardagsekonomi. Detta gör vi för att inspirera unga att se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad. Genom kunskap om olika valmöjligheter kan ekonomin påverkas både nu och i framtiden. Det är en viktig samhällsnytta för våra ungdomar i kommunerna, säger Alicia Norén, ordförande i Unggruppen.

 

Under året föreläser bankens Unggrupp på flera olika skolor, i Karlshamn och Olofströms kommun, bland annat föreläser de regelbundet på Vägga gymnasieskola. Ulf Andersson, lärare på Ekonomiprogrammet, berättar att föreläsningarna är väldigt uppskattade.

– Det som är bra med föreläsningarna är att ungdomar får en tydlig inblick i hur ekonomi påverkar och bestämmer deras vardag. De får lära sig ekonomiska samband och hur ekonomin påverkar dem på ett personligt plan. Förhoppningsvis blir de då mera uppmärksamma på hur de bättre kan hantera pengar i sin vardag. Om man lär sig detta i unga år har man igen detta resten av livet. Man slipper då drabbas av ekonomiska kallduschar. Man lär sig att kontrollera sina utgifter, att inse vikten av att öka sina inkomster och vikten av att ha ett regelbundet sparande, även om det "bara" handlar om några hundralappar per månad, säger Ulf.

 

Ulf Andersson menar att föreläsningarna har blivit en viktig del av skolans utbildning.

– Samarbetet med Unggruppen på Sparbanken i Karlshamn är en väsentlig del av vår utbildning. Utan den typen av kontakter kan vi inte bedriva en meningsfull verksamhet. Skolan måste hela tiden ha kontakt med den riktiga världen där ute och det får vi genom samarbete med företag och högskolor. Inte minst spelar Sparbanken i Karlshamn en viktig roll för oss, till exempel när det gäller Ung Företagsamhet och föreläsningar i vardagsekonomi. Vi vill även fortsättningsvis ha ett nära samarbete med Unggruppen i Sparbanken, avslutar Ulf.

Mer om Unggruppen

Syftet med Unggruppen är att tidigt skapa en långsiktig relation till den yngre generationen. Unggruppen föreläser om vardagsekonomi för ungdomar på skolor inom Olofström och Karlshamns kommun. Detta för att inspirera ungdomar att påverka sin egen ekonomi. Unggruppen gör mycket, men det viktigaste är att fokuset är på ungdomarna och deras framtid.

I början av UF-året är Unggruppen ute och informerar eleverna om vad de behöver tänka på när de kommer till banken. Därefter stöttar Unggruppen eleverna under hela året med deras bankärenden. På UF-mässan i mars delar banken ut pris till årets UF-företag.

Fakta - "Ung ekonomi"

"Ung ekonomi" vänder sig till högstadie- och gymnasieelever för att inspirera unga att se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad. Genom kunskap om olika valmöjligheter kan ekonomin påverkas både nu och i framtiden.

Följ oss!

Följ Sparbanken i Karlshamn UNG i sociala medier.

Ulf Andersson, lärare på Ekonomiprogrammet på Vägga Gymnasieskola.