Skip to content

Sparbanken i Karlshamn stöttar unga forskare

I förra veckan avgjordes semifinalen i Blekinge för årets tävling Unga forskare, där gymnasieelever från årskurs 3 tävlade med sina forskningsprojekt i form av en utställning. Likt tidigare år fortsätter banken att stötta ungdomarnas innovativa idéer, i form av prispengar till vinnarbidragen som går vidare till finalen i Stockholm.

18 forskarprojekt framtagna av gymnasieelever från hela Blekinge stod på rad inne på Kreativum i Strömma. Två av alla dessa ivriga och engagerade elever var Kacper Morawiec och Leen Alshraydeh som inledde sin projektdragning med att ställa en fråga till åhöraren; Vilken fabrik tror du är den mest avancerade i världen?


De hade fått olika gissningar, bland annat på NASA.

– Vi menar då att den levande cellen är den mest avancerade fabriken, säger Leen som tillsammans med Kacper presenterade projektet "Metabolisk manipulation för en ökad produktion av vaxestrar i tobaksplantor". Ett projekt de driver tillsammans med SLU och som de själva säger har stora forskarmöjligheter i framtiden.

Leen Alshraydeh och Kacper Morawiec har båda gått på sommarforskarskola och ser en framtid inom forskningen.

Leen och Kacper beskriver sig själva som riktiga forskningsnördar och vill båda bedriva forskning efter gymnasiet.

– Jag är intresserad av den medicinska delen. Jag vill bli läkare och forska kring botemedel för sjukdomar, berättar Leen.

Elin Tinnert berättade om sitt projekt om stekeln Mymar som är endast 1 mm stor.

I montern jämte presenterade Elin Tinnert sitt projekt "Mymar - Insekter du förmodligen inte visste fanns". I projektet samarbetar Elin med forskningsstationen Linné, som har skickat insamlad data av arten Mymar till Elin. Hon har därefter kunnat kartlägga artens förekomst runt om i Sverige.

 

– Det har varit väldigt roligt att arbeta med detta. Nu är jag ännu mer intresserad av insekter och natur, säger Elin.

Leen, Kacper och Elin går vidare med sina projekt till finalen på Tekniska museet i Stockholm. Samt Erika Eriksson med projektet "Växtplankton och tiamin" och Ellen Gunnarsson med projektet "Hur prestationsförmågan ändras under menstruationscykeln". 

 

Projekten bedömdes av en forskarjury utifrån vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation. Utställningen var en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen.

Alma Leijon och Allan Hedberg är båda orienterare och presenterade projektet ” Sockervatten och löpning”.

Fakta - Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största rikstäckande tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasister. På semifinalen på Kreativum i Karlshamn tävlade gymnasieelever med 18 projektarbeten. De har chans att vinna stipendier och kvalificera sig till finalen, där bland annat Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga, utses. Sammanlagt tävlar deltagarna om priser till ett värde av över 500 000 kr.