Hoppa till textinnehållet

Spännande byggnadsprojekt ska locka fler att vilja bo i Karlshamns kommun

Stärnö sjöstad. Bild: Fojab Arkitekter
Stärnö sjöstad. Bild: Fojab Arkitekter

Byggprojekt och planer för en ljusare framtid – Karlshamns kommun växer men ska växa mer. Vi ställde några frågor till Per-Ola Mattsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Karlshamns kommun, om 50 000 invånare visionen och samhällsplaner. Vi bad han lista tio nya spännande byggnadsprojekt som är på gång i kommunen.

Varför är det viktigt att bygga fler bostäder?
Vi växer mest i Blekinge just nu. Men vi vill bli fler. Det händer mycket runtomkring oss och vi behöver vara med i den utvecklingen. Det pågår till exempel ett stort järnvägsprojekt mellan Danmark och Tyskland (Fehmarn Bält). Förbindelsen beräknas vara klar år 2028 och då kommer Karlshamn att ha snabbare förbindelser till Hamburg och Berlin än till Stockholm. Helt nya möjligheter öppnar sig för Karlshamn och övriga kommuner inom samarbetet Great Copenhagen, där jag hoppas att vi och övriga Blekinge blivit medlemmar under år 2020. Närheten till övriga Europa och ett medlemskap i Great Copenhagen kommer att göra oss väldigt intressanta. Vi behöver planera och bygga för framtiden. Om Karlshamns kommun ska växa och om våra företag ska kunna rekrytera behöver det finnas bra attraktiva bostäder. En attraktiv bostad kan både vara en lägenhet i stan, en villa i ett barnrikt område eller en gård på landet med plats för häst. Därför behövs olika former av bostäder, men det är även viktigt att det finns bra kulturutbud, möjligheter till en aktiv fritid, bra skolor och förskolor samt en väl fungerande äldreomsorg.


Vilka spännande byggnadsprojekt har vi i kommunen?
Det är viktigt att bygga både i Karlshamn och i de mindre orterna i kommunen. Det pågår faktiskt byggprojekt i alla delar i kommunen vilket är kul.


1. Etapp 5 på piren i Karlshamn – Det här projektet är en förutsättning för att näringslivet ska kunna fortsätta utvecklas. Det är en viktig mötesplats i Karlshamn. Det kommer att bli som en ny stadsdel.


2. Stationsstaden i Karlshamn – I stationsområdet ska det inom kort byggas ett åtta våningshus med ca 30 lägenheter, men här finns förstås möjlighet till betydligt flera bostäder.


3. Stärnö Sjöstad – Vid det gamla stenbrottet planerar vi för en ny stadsdel med upp till 650 nya bostäder direkt vid havet.


4. Kvarteret Åsikten – Här byggs ca 50 centrala lägenheter vid Mieån.


5. Hällaryd – Mitt emot matbutiken i Hällaryd ska det byggas ett 20-tal nya lägenheter.


6. Fruktgården i Mörrum – Här har ett 20-tal lägenheter byggts och nu planeras för ytterligare marklägenheter i Mörrum.


7. Åryd – Här planerar privata intressenter att bygga.


8. Svängsta – I Svängsta planeras det för nya marklägenheter.


9. Östralycke i Asarum – Det nya trygghetsboendet som byggdes i Östralycke bredvid äldreboendet blev fantastiskt bra. I Asarum fortsätter även byggnation av marklägenheter på gamla flygfältet och här planeras även för villor.


10. Janneberg/Duveryd – Kommunen har köpt upp ett stort område på 160 hektar där vi kan erbjuda mark för etablering av verksamheter och bostäder, men det finns även plats för skolor, förskolor och idrottshallar. Det här projektet är ett sätt att planera för framtiden.


Hur kom visionen om 50 000 invånare till?
Den kom till tidig vår 2019 genom ett tätt samarbete mellan näringslivet och kommunen. Vi genomförde många samtal om näringslivets och kommunens behov av utveckling. Tillsammans kom vi fram till att genom ökad tillgång till kompetensutveckling, utveckling av vårt kulturella utbud och tillgången till en stimulerande fritid samt en större mångfald i boendealternativen finns förutsättningarna för att öka antalet invånare i Karlshamns kommun. Därav visionen ”Karlshamn 50 000”.


Hur ska vi nå dit?
Det är bara att vi kavlar upp ärmarna. Vi har ett gemensamt ansvar att förverkliga det här. Framtiden för Karlshamns kommun ser otroligt ljus ut.


Vilket är ditt drömboende?
Som jag bor nu. Mitt i staden. Jag har en kort promenad till arbetet på Rådhuset och nära till biblioteket, ett bra utbud av butiker, torghandel och andra viktiga funktioner såsom bank, kultur, matställen och fik. Just nu trivs jag jättebra men när jag blir pensionär vill jag kanske flytta ut på landet där man kan odla. Beroende var man befinner sig i livet har betydelsen av attraktivt boende olika betydelser.
 

Fruktgården i Mörrum. Foto: Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer AB
Fruktgården i Mörrum. Foto: Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer AB
Per-Ola Mattson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Karlshamns kommun.
Per-Ola Mattson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Karlshamns kommun.
Kvarteret Åsikten. Bild: Wingårdhs/SBU/JSB
Kvarteret Åsikten. Bild: Wingårdhs/SBU/JSB
Stationstorget i Stationsstaden. Bild: Fojab
Stationstorget i Stationsstaden. Bild: Fojab
Spårgränden i Stationsstaden. Bild: Fojab