Hoppa till textinnehållet

Recept-special: Baka Håkans sockerkaka inför Kaffekalas Live

Den 28 maj bjöd Sparbanken i Karlshamn in till Kaffekalas Live, som du enkelt kunde ta del av digitalt på bankens Facebooksida var du än befann dig. Håkan Windahl tipsade om sitt bästa recept.

Kaffe och kaka fick publiken denna gång stå för själva. Men vilken kaka ska man baka? Här kommer några tips på recept från Håkan och Morgan.

 

Morgans kaffe — gott kaffe i sex steg

 

1. Använd en välvårdad kaffebryggare av valfritt märke.

2. Dosera rätt - 6-8g till ca 1,5 dl vatten (struket mått).

3. Tryck på knappen - kontrollera noga så den lyser.

4. Vänta - gärna nära bryggaren.

5. Njut.

6. Upprepa proceduren - gärna samma dag när du blir sugen igen.

 

 

Håkans sockerkaka

 

Du behöver:

● 3 ägg (ekologiska)

● 2,5 dl strösocker

● 1 tsk vaniljsocker

● 50 g smör

● 1 dl mjölk

● 3,5 dl vetemjöl

● 2 tsk bakpulver

● 0,5 krm salt

● smör

● ströbröd

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i sockerkakssmeten.

5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.

6. Grädda sockerkakan naturell i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, sockerkakan ska inte vara kladdig.

7. Låt din sockerkaka svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

 

Lycka till!