Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

”Pengarna från Hjälpkassan gör det möjligt för oss att fortsätta finnas och hjälpa utsatta kvinnor och barn”

Karlshamns kvinnojour är en av flera hjälp-organisationer som fått pengar från Sparbanken i Karlshamns Hjälpkassan. Med Hjälpkassan vill banken ge mer hjälp till dem som nu blir extra utsatta i ett isolerat hem på grund av coronaviruset.

Coronavirusets smittspridning har påverkat många på olika sätt. Allt eskalerar i den här svåra tiden och de som redan är utsatta får det värre. Det är något som märks hos Karlshamns kvinnojour.

–Vi har och har haft ett ökat tryck under våren. Kvinnorna är mer isolerade än vanligt och det är många som hör av sig via chatt, mejl och telefontill oss och våra skyddade boenden är fulla, berättar Emmie Nilsson Dahlbeck, verksamhetschef Karlshamns Kvinnojour.

 

Karlshamns kvinnojour har en stor verksamhet med stödgrupper, ungdomsjour för tjejer och killar, anhörigsamtal, utbildningar för allmänheten och är medföljande stöd vid kontakt med bland annat polisen, advokater och rättsväsendet.

– Pengarna från Hjälpkassan betyder otroligt mycket och gör att vi kan fortsätta att finnas och hjälpa kvinnor, barn och ungdomar som är extra utsatta. Genom att medmänniskor skänker pengar kan vi existera, säger Emmie Nilsson Dahlbeck.

 

Julafton 1984 startades Karlshamns kvinnojour av tre kvinnor. Det som märks är att det alltid är efter högtider som det kommer mycket samtal från kvinnor som behöver hjälp.

Idag finns det två anställda och en timanställd. Därutöver har organisationen 13 aktiva volontärer. Emmie har själv varit aktiv i många år inom tjejjouren innan hon blev verksamhetschef.

– Vi jobbar för ett jämställt samhälle fritt från våld – det är vårt mål. Men tyvärr ser det inte ut så i dagens samhälle. Vi träffar många kvinnor som är utsatta för våld, ekonomiskt våld och psykiskt våld. Vi anordnar studiecirklar för både kvinnor och män eftersom det här är en fråga som gäller oss alla.

 

Karlshamns kvinnojour är tillgängliga dygnet runt och arbetar även med ungdomar och barn som hör av sig.

– För oss är det viktigt att kunna fortsätta erbjuda barnsamtal efter skolan för de som behöver. Vi finns inte bara för kvinnor utan vår ungdomsjour är för både killar och tjejer.


Hur kan man som medmänniska hjälpa någon som man misstänker är utsatt?

– Det beror på situationen. För vissa kan det vara farligt att visa att man vet och om det är akut ska man alltid ringa 112. Som vän ska du våga ställa frågan och visa att du finns för personen. Men även ska andra våga fråga. Till exempel hos barnmorskan eller hos tandläkaren. Kanske öppnar sig kvinnan inte direkt men om hon får frågan flera gånger så vågar hon tillslut öppna sig för någon, avslutar Emmie.

Om Hjälpkassan

Vi står alla inför stora samhällsutmaningar på grund av coronavirusets framfart och då är det extra viktigt att hjälpas åt! Med Hjälpkassan vill banken ge mer hjälp till dem som nu blir extra utsatta i ett isolerat hem. Därför har flera hjälp-organisationer i bankens verksamhetsområde Karlshamns och Olofströms kommuner fått extra pengar för att kunna hjälpa de som är mest utsatta.