Först, vad gör en samordnare offentlig miljö?
Jag arbetar med parker, friluftsliv, kommunens skogar, badplatser, markarrenden och många andra frågor som rör den offentliga miljön. I mitt ansvar ingår att både förvalta och sköta det vi redan har men också att utveckla våra offentliga miljöer för ökad attraktivitet och upplevelsevärden för invånare och besökare.
Varför är det viktigt med grönområden för de boende i kommunen?
Därför att grönområden har betydelse för livskvaliteten. Forskning visar att om man har tillgång till en attraktiv miljö i sitt närområde så rör man sig också betydligt oftare utomhus. Detta medför i sin tur en bättre folkhälsa och en stolthet hos invånarna. Att satsa på attraktiva grönområden med höga upplevelsevärden är därmed också en satsning på bättre folkhälsa.
Vilka spännande projekt är på gång kring grönområden?
Just nu bygger vi en bro över Frickasundet i Halen som ska binda samman östra och västra delen av Halens naturreservat. Detta är en stor satsning som kommer innebära betydligt större möjligheter att utveckla friluftslivet i naturreservatet. Parallellt med detta ser vi över alla sträckningar på våra vandringsleder och tar fram en ny karta över området som ska vara klar till maj 2020.
Vilka tio platser/grönområden får man inte missa att besöka i Olofströms kommun?
1. Storlekplatsen med Citybryggan och Aniaraparken – Storlekplatsen är vårt mest populära utflyktsmål i centrum och lockar årligen många besökare från olika håll. Tillsammans med nya Citybryggan och Aniaraparken bildar detta ett härligt parkrum med många fina kvaliteter.
2. Tulseboda Brunnspark och Forneboda Kulturbrunn i Kyrkhult – Det här är ett kulturmiljöområde som vi har satsat mycket på de senaste två åren genom leaderprojektet KOM [Kultur-Odling-Mat]. Vi har bland annat rustat upp brunnsparkens promenadstråk, anlagt nya grönytor och en odlingsträdgård.
3. Halens naturreservat - Med våra nya vandringsleder och bron över Frickasundet blir det här ett friluftsområde som man definitivt ska besöka nästa år.
4. Raslången – Vill man uppleva verklig vildmark med djupa skogar och stillhet är det Raslången man ska besöka. Bästa sättet att ta sig fram här är att paddla kajak eller kanot. Det finns flera vackra rast- och lägerplatser runt sjön, t.ex. Blankaviken, Boafalls brygga och Havudden.
5. Ebbamåla Bruk och Mörrumsån – Det är fantastiskt fint att promenera längs Mörrumsån och inte minst att besöka det välbevarade industriminnet Ebbamåla Bruk.
6. Valhall – När Olofströmsborna får gäster är det ofta hit de tar dem. Få platser har en sådan magnifik utsikt som Valhall där man har hela sjön Orlunden framför sig. Dessutom bidrar den mytomspunna historien där människor sägs ha kastats ner för stupet till en än mer spännande upplevelse.
7. MTB-leden i skogarna runt Vinterberget – Parkerar man vid foten av Vinterberget (infart från väg 116) så har vi anlagt en 4,3 km lång mountainbike-led tillsammans med lokala cykelentusiaster.
8. Stureparken – En vacker park i Olofströms centrum som många passerar men som få antagligen har stannat vid. Här finns en pampig vattenanläggning i diabas och vackra blomsterrabatter.
9. Himmelsberget – Ett skogsbeklätt berg bakom vårt kommunhus där man för det mesta får vara för sig själv. Här finns utsiktstorn, grillplats och rastbord.
10. Maxiberget – Olofströms bästa utsikt från öster som man når från Edvins väg eller från skogsvägen vid Ekängsliden. Här finns planer på att utveckla ett naturreservat.
Olofströms kommun har fått utmärkelsen Sveriges Friluftskommun 2019 – berätta om utmärkelsen?
Det är jättestort för oss att ha fått den här utmärkelsen. Det är ett bevis på att det arbete vi gör betyder något, både på hemmaplan men också att vi uppmärksammas nationellt. Utmärkelsen har vi fått för vårt arbete med att ta fram ett naturvårds- och friluftsprogram genom medborgarforumen ”Påverka friluftslivet och naturvården” och workshopen ”Skolnära skogar”. Arbetet blev en spännande process där invånare, föreningar, organisationer och pedagoger från kommunens skolor och förskolor deltog. Det som också är roligt är att vi i augusti i år fick årets kommunpris av Föreningen Sveriges Stadsträdgårdsmästare för vårt arbete med KOM-projektet och utvecklingen av Tulseboda Brunnspark i Kyrkhult. Så det har varit ett spännande år för oss.
Vilket är ditt drömboende?
Mitt drömboende är på landet vid en sjö eller med närhet till havet med gott om valmöjligheter att promenera, cykla och vistas ute i naturen och följa landskapets årstidsvariationer. Som jag bor nu egentligen.