Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Olofström är Sveriges friluftskommun 2021!

Vandring i Halen med utsikt över Boafall.
Vandring i Halen med utsikt över Boafall. Foto: Visit Blekinge

Olofströms kommun utses för andra gången till Sveriges friluftskommun och hade 32 av 32 möjliga poäng i årets undersökning. Karlshamns kommun kom på en femte plats med 31 av 32 möjliga poäng.

Olofströms kommun visade för juryn att de arbetat aktivt för att stärka barn och ungas tillgång till friluftsliv med utgångspunkt i barnkonventionen, vilket undersökningen har extra fokus på i år.
– Att ha fått utmärkelsen Sveriges friluftskommun för andra gången betyder jättemycket. Det bekräftar att det arbetet vi gör här har betydelse både nationellt och i kommunen. Dessutom kändes det särskilt bra att få utmärkelsen i år när det var tema barnkonventionen eftersom ”Barnen i centrum” har varit ett av våra övergripande mål under flera år, säger Daniel Ottosson, samordnare offentlig miljö, Olofströms kommun.


Hur viktigt är friluftsliv för barn?
– Dels är det viktigt att barn är utomhus, dels genom att ge barn ett grundläggande intresse för friluftsliv i tidig ålder som ger förutsättningar för goda vanor senare i livet, säger Daniel.


Sedan första utmärkelsen 2019 har Olofströms kommun bland annat fortsatt att utveckla alla vandringsleder i Halenområdet.
– I år har vi byggt en träspång över Sjömossen och justerat lederna vilket ger nya naturupplevelser i reservatet. Vi har också gjort en ny vandringsled i Kyrkhult runt Fornebodasjön. En annan nyhet är att tillgänglighetsleden ”Blåsegylet runt” får en ny brygga i höst, berättar Daniel.

 

Inte långt efter på en femte plats i Sverige med 31 av 32 möjliga poäng kom Karlshamns kommun i årets undersökning.
– Det känns fantastiskt och visar att vårt långsiktiga och strategiska arbete ger resultat. Varje år har vi förbättrat vår ranking, säger Thomas Nilsson, fritidssamordnare, Karlshamns kommun.


Fritidsbibblan är en av kommunens många satsningar på friluftsliv för barn.
– På Fritidsbibblan kan barn och ungdomar låna gratis fritidsutrustning som till exempel skridskor, skidor, fiskeutrustning, friluftskit med sovsäckar och stormkök för hela familjen, säger Thomas.


Karlshamns kommun samarbetar med många olika aktörer för att förbättra friluftslivet i kommunen.
– Tillsammans med fritidsgårdarna arrangeras ett dagläger i Kofsa för barn och ungdomar där barnen får både motion och frisk luft. Tillsammans med Karlshamns Swimrun medverkar vi till de fantastiska swimrun-banorna i Långasjönäs. Hittaut med Stigmännen är ett annat bra initiativ för både barn och vuxna att komma ut i skog och mark, berättar Thomas.


I år har det också varit friluftslivets år och Karlshamns kommun har skapat en egen hemsida med massor av tips på aktiviteter i kommunen. Under året har kommunen bland annat byggt nya utegym och inlett arbetet med en Friluftsplan som ska vara klar nästa år.
– Vi satsar mycket och det är ofta små insatser som ger stor effekt. Att det finns ett rikt friluftsliv i kommunen ger så mycket för både de som bor här och de som kommer på besök. Vi har fantastiska möjligheter i Karlshamn med skärgård och skog. Vi har förutsättningen att bli etta i landet. Nu vill vi bibehålla det vi har men också fortsätta att utveckla friluftslivet tillsammans med alla aktörer i vårt område, avslutar Thomas.
 

Daniel Ottosson, samordnare offentlig miljö, Olofströms kommun.

Daniels tre bästa tips för höstens friluftsliv i Olofströms kommun

1. Vandra Olsarundan i Halens naturreservat.

2. Paddla kanot eller kajak i Halen-Raslången och njut av höstfärgerna.

3. Ta med metspöet och fiska i någon av kommunens alla vackra sjöar.

Thomas Nilsson, fritidssamordnare, Karlshamns kommun.

Thomas tre bästa tips för höstens friluftsliv i Karlshamns kommun

1. Ladda ner ARK56 appen och upptäck våra kustleder i ett Unesco biosvärområde, där min favorit är Allböleleden.

2. Låna friluftsutrustning gratis på vår Fritidsbibbla och utgå ifrån Långasjönäs och upptäck områdets varierade friluftsutbud.

3. Nya Jössarinken utgör nu en start/målpunkt för friluftsliv med tillgång till omklädning, dusch, bastu, utegym, motionsspår och bara någon kilometer ifrån vackra Laxaleden.

Över 190 år av samhällsnytta HÄR

Sparbanken i Karlshamn bidrar till utveckling och nytta på hemmaplan. Varje år satsas en stor del av överskottet på kultur, idrott, föreningsliv, utbildning, utveckling och nyföretagande som gör det bättre och trivsammare att växa upp, bo och verka i Karlshamns och Olofströms kommuner. 

Två tävlande springer i vattnet under Blackwater Swimrun.
Banken var huvudsponsor till tävlingen Blackwater Swimrun som anordnades i Långasjönäs i början av september. Foto: Jonas Vallin.