Skip to content

Lyckade tårtkalas spred glädje på äldreboenden och träffpunkter

Härlig stämning på Träffpunkten Eklunden i Hällaryd under Tårtkalaset.
Härlig stämning på Träffpunkten Eklunden i Hällaryd under Tårtkalaset.

Under hösten har banken bjudit på tårtkalas på alla äldreboenden och träffpunkter i Karlshamns och Olofströms kommun. Tårtkalasen har varit en del av bankens 190-årsfirande som pågår under året och har varit mycket uppskattade.

Tårtkalasen har hållits på 16 äldreboenden och 5 träffpunkter i Olofström och Karlshamns kommun och över 1 100 personer har blivit bjudna på tårta och underhållning.

 

Varför gör banken detta?

– Vi är en bank för alla. All vår vinst stannar och gör nytta här. De som bor på våra äldreboenden tillhör de äldsta i samhället och har ofta vigt hela sina liv åt att lägga grunden för yngre generationer och den välfärd som vi lever i. Vi har så mycket att tacka dem för. Tyvärr så är de ofta en av de grupper i samhället som glöms bort och inte alltför sällan drabbas de även av besparingar och nedskärningar. Det är ytterst sällan man läser och ser om satsningar som görs på de här hjältarna. Därför känns det både viktigt och roligt att vi kan göra något speciellt för dem. De är värda så mycket, säger Jonke Höglund, marknadschef, Sparbanken i Karlshamn.

 

På varje tårtkalas har två av bankens medarbetare varit med på plats, allt från kassa/kundtjänst till privatrådgivare och vd. Tårtkalasen är ett bra sätt för bankens personal att komma ut och se hur banken skiljer sig från andra banker.

 

– Det är kul för alla som jobbar på banken att få se hur vi gör skillnad som bank och hur mycket vi ger tillbaka. Jag tror man är lite speciell som person som väljer att jobba på en äkta sparbank. Självklart måste man ha den bankspecifika kompetensen men också måste man ha rätt värderingar och värdesätta det som är centralt i banken; att ge tillbaka vinsten till bygden och på så vis stärka den plats man valt att leva och bo på, säger Jonke.

 

Leif Stexå, pensionsspecialist på Sparbanken i Karlshamn, var med på tårtkalaset på Träffpunkten Eklunden i Hällaryd.

 

– Det är kul att komma ut och träffa våra äldre kunder. Det var verkligen en glädje som var fantastisk att få uppleva. Det var många som kom fram och tog i hand och tackade oss för att vi var där och sa att de tyckte det var bra. Många ville att vi skulle komma tillbaka, berättar Leif.

 

Tillbaka i tiden

Under tårtkalaset bjöds det på musik av trubadurerna Jörgen Ingesson och Bosse Johansson. De spelade tidstypisk musik för de äldre blandat med frågesport, historier och anekdoter från förr i tiden.

 

– När de börjar spela är det som om något väcks. Som om man trycker på en knapp och de tas tillbaka i tiden, berättar Jonke.

 

Under ett tårtkalas som banken höll var det en äldre dam som satt och väntade på att uppträdet skulle börja. Hon var dement och hade under en lång tid varit ganska innesluten. När trubadurerna började spela hände något fantastiskt.

 

– Hon sjöng med i varenda låt. Personalen undrade vad som hände. Efteråt berättade hon att hon växt upp i en musikfamilj som spelat och sjungit mycket under hennes uppväxt, bland annat låtarna som spelades på tårtkalaset.
Det är verkligen roligt att kunna ge tillbaka till en grupp som inte förväntar sig det och när man får uppleva hur det tas emot blir glädjen stor för alla inblandade, avslutar Jonke.

Leif Stexå, pensionsspecialist på Sparbanken i Karlshamn.
Leif Stexå.

Tårtkalasen i siffror

Hölls på 16 äldreboenden och
5 träffpunkter.

Över 1 100 personer blev bjudna på tårta.

Trubadurerna Jörgen Ingesson och Bosse Johansson.
Jörgen Ingesson och Bosse Johansson.