Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

Första kvinnan i Sparbanken i Karlshamns kassa

1961 börjar Maud Löfberg, 18 år gammal, som första kvinna i bankens kassa. En milstolpe i bankens 192-åriga historia som vi tycker är värd att uppmärksammas idag på Internationella kvinnodagen.

– Det var jag, Gösta och Gunnar i kassan. Jag minns första dagen väl. I Göstas kassa stod det 7 personer i kö och i Gunnars kassa stod det 6 personer i kö och i min kassa stod det inga. Gösta sa; Det går bra även i fröken Löfbergs kassa. Det var svårt att acceptera att en ung kvinna skulle hjälpa dem med sina pengar, särskilt de äldre var skeptiska. Sedan tog det ungefär en månad för kunderna att vänja sig och därefter gick det bra, berättar Maud.


Maud är född och uppvuxen i Karlshamn men bor sedan många år tillbaka i Östhammar. Hon tänker på sin hemstad varje dag och har många minnen från sin tid på sparbanken.
– Det är en härlig stad och det var en rolig tid att arbeta på sparbanken. I kassan hade vi höga diskar och hög säkerhet. Larm-knappen satt nere vid foten och vi hade även två pistoler som skydd i kassalådan. En gång i veckan blev vi unga töser utkörda av en känd taxi-chaufför som kallades ”Revolver-Henning” till Svängstakontoret som var en liten bod vid järnvägen. Då hade vi 10 000 kr med oss och kunderna kom och fick sin lön utbetald och satte in pengar. Hela tiden vaktade ”Revolver-Henning” oss utanför i sin bil.


Maud har arbetat 34 år på bank.
– Jag tycker att det är jättetrevligt och kul att Sparbanken i Karlshamn finns kvar som sparbank och att banken inte blivit som de flesta storbanker. Jag har varit med om många sparbanksveckor som började med sparbössetömning och under veckan kunde kunderna vinna pengar. För barnen var det filmvisning med Hacke Hackspett en trappa upp från kassan som hördes ner i banklokalen. Det var en rolig tid!


Sparbanken i Karlshamn har idag kontor på sex platser i två kommuner och är en av få banker som fortfarande har kassa med kontanthantering, men visst är det ändå skillnad från hur det är nu och hur det var förr?


Vi på Sparbanken vill tacka Maud för sin insats som den första kvinnan i vår kassa!
 

Redaktionellt från banken

Läs fler nyheter, artiklar och reportage från banken.