Hoppa till textinnehållet

En bank som kan och förstår jord- och skogsbruksföretagande

Thomas Fransén och Jörgen Lindh arbetar som företagsrådgivare på Sparbanken i Karlshamn. Båda har ett eget intresse för jord och skog.

Landets jord- och skogsbrukare har haft en tuff tid efter torkan sommaren 2018. Torkan gjorde att många fick upp ögonen för de som producerar maten på våra bord. En viktig uppgift i vårt samhälle som görs av drivna företagare i vår närhet. Jord- och skogsbruket är en bransch som hela tiden påverkas av väder och andra yttre faktorer. Därför är det viktigt med rätt val av bank.

– Du ska välja en bank som förstår näringen och är en aktiv partner. Vi är bra på jord och skog. Vi har en stor kunskap, lång erfarenhet och ett bra nätverk. Utöver våra finansiella tjänster fungerar vi även som ett bollplank och ger råd vart man kan vända sig för att få hjälp med det man behöver, säger Jörgen Lindh, företagsrådgivare jord och skog, på Sparbanken i Karlshamn.
 

Jörgens kollega Thomas Fransén, med över 30 års erfarenhet som företagsrådgivare inom jord och skog, håller med om att det är viktigt med en bank som har förståelse för jord- och skogsbrukets förutsättningar.
 

– Det är viktigt att din bank och rådgivare förstår företaget både när det går bra och mindre bra. Det finns saker som en jord- och skogsbrukare inte kan påverka som väder och vind eller om det är mycket angrepp i skogen. Vi vet att det då inte beror på dåligt företagande. Det är ofta också en stor affär och då är det viktigt att omge sig med rätt partners, förklarar Thomas Fransén.
 

Både Jörgen och Thomas har ett stort eget intresse för näringen. Jörgen drev under 20 år ett skogsbruk på distans tillsammans med sina syskon. Ett intresse som han har stor nytta av i sin roll på banken.


– Det är en stor fördel att ha ett intresse för skog och jordbruk när man arbetar med det här. De flesta har nog en fot i det. Ju mer jag jobbar desto roligare blir det eftersom man hela tiden lär sig mer, säger Jörgen, som har arbetat med företagsrådgivning inom jord och skog i 15 år.


Thomas är uppvuxen på en gård som han nu driver vidare med sina syskon. De sköter skogsbruket själva och har jordbruksmarken utarrenderad.


– Jag vistas mycket i skog och mark. Jag gillar att plocka svamp och håller på med jakt. Det är viktigt att ta hand om vår jord och skog. Vi har bara en jord, alla måste äta från de livsmedel som djuren ger och bygga med trä från skogen, säger Thomas.


Sparbanken i Karlshamn har en stor andel av den lokala marknaden inom jord och skog. Som kund i banken blir du även inbjuden till aktiviteter och träffar. Banken har ett nära samarbete med de andra sparbankerna och tillgång till alla deras specialister och lantbruksansvariga.


– Om vi behöver råd angående någon särskild verksamhetsgren är det bara att lyfta luren och vi håller oss alla uppdaterade på vad som händer inom näringen, berättar Jörgen.


Banken har en lång erfarenhet på den lokala marknaden med starka värderingar som speglas i orden Nära, Bra, Nyttig.


– Vi är vårt motto. Vi är NÄRA då hela vår verksamhet finns här och vi kan den lokala marknaden. Vi är NYTTIGA då hela vinsten stannar här. Istället för att hamna i fickorna på aktieägare går vinsten tillbaka till att stärka banken och bygden vi lever i. Ett progressivt kretslopp som skiljer en äkta sparbank från andra banker. Vi är BRA och har allt man behöver när det kommer till finansiering,service och tjänster som till exempel trygghetspaket, sparande, skogskonto osv. Vi vill ge kunden komplett service och en bank de kan lita på, säger Thomas.


Spåren av torkan


Den extrema torkan som drabbade svenska jord- och skogsbrukare sommaren 2018 ger fortfarande konsekvenser i resultatet.


– Det är viktigt för oss att vara synliga i samband med den här typen av händelser som påverkar jord- och skogsbrukarna. Det är viktigt för kunden att veta att man kan komma till oss när man får problem. Vi kan hjälpa till med tillfälliga krediter eller amorteringsanstånd osv. Torkans konsekvenser kommer att påverka årets resultat men eftersom vi haft en bra skörd och bra priser kommer det ändå bli ett bra årsresultat för de flesta jord- och skogsbrukare. Jag tror på svenskt jord- och skogsbruk och att det kommer finnas även i framtiden, avslutar Jörgen.

Thomas Fransén och Jörgen Lindh

Jörgens tips att lyckas som jord- och skogsbruksföretagare

  • Var noga påläst på din näring. Det gäller att vara duktig på det man gör.

  • Var driven och modig. Våga se dig omkring efter möjligheter att växa.

  • Se till att ha ett bra kapital.

  • Var uthållig.