Hoppa till textinnehållet

Attraktiva bostäder ska locka fler till Olofström

Strandnära tomter, hästgårdar och nya lägenheter – Olofströms kommun har det mesta för den som letar nytt boende. Vi ställde några frågor till Annika Blissing, Tomtförmedlare, på Olofströms kommun om spännande byggprojekt i kommunen, visionen om 14 000 invånare och varför man ska flytta dit. Vi bad henne lista tio spännande byggprojekt i kommunen.

Varför är det viktigt att bygga fler bostäder?
Vi har under de senaste åren haft en positiv inflyttning av nya medborgare. Detta har inneburit en mycket stor efterfrågan på lediga lägenheter, villatomter och bostadsrätter. Många vill flytta hit! Företagen har en mycket positiv utveckling och kommunens arbetsplatser lockar till sig duktiga medarbetare från hela landet. Därför satsar Olofströms kommun på att ta fram olika former av attraktiva bostäder, både för lägenheter och för villor.

 

Vilka spännande byggprojekt är på gång i kommunen?

1. Övre Strandplan vid sjön Halen - Vårt nyaste bostadsområde som har exklusiva tomter för både villor och marklägenheter samt ett lägenhetshus om 12 lägenheter.

 

2. Holje Bäck – Två lägenhetshus med vardera ca 30-talet lägenheter som ligger mitt i centrum. Ett av husen är ett seniorboende, som är speciellt anpassat till dem som är seniorer. Husen kommer att bli klara under 2020.

 

3. Tomter för hästgårdar i Rosenfors Jämshög – Här kan du skapa dig ett drömboende tillsammans med din familj. Tomterna är ca 3 hektar med möjlighet att bygga stall. Ridleder, kommunalt ridhus och ridanläggning finns också i området.

 

4. Graniten Trygghetsboende – Detta är ett tryggt, centralt och naturnära boende med 40-talet lägenheter, beläget vid Vilshultsån. Inflyttning 2020.

 

5. Lägenheter på Gorms väg – På det populära området Brännaregården startar våren 2020 ett lägenhetsbygge med 40-talet exklusiva lägenheter, som har gångavstånd till skola och förskola.

 

6. Industritomter längs Sydostlänken – Nya industritomter planeras i Olofström, där Sydostlänken kommer att gå mellan Älmhult och Olofström. Utbyggnaden av en ny järnvägsförbindelse mellan Olofström och Blekinge kustbana vidare mot Karlshamn. Förbindelsen förbättrar förutsättningarna för godstrafik via Blekinges hamnar och vidare mot östra Europa och Asien.

 

7. Tomter i Kyrkhult – Här finns lediga tomter i anslutning till Södersjön. Dessutom håller en ny detaljplan att tas fram angående Åkerlyckeområdet.

 

8. Vilshult – Här pågår planering för fler tomter och industritomter med anledning av Sydostleden. Redan nu finns ett 10-tal byggklara tomter centralt i byn.

 

9. Utbyggnad av Vilboksskolan – För att klara den ökade inflyttningen kring Halenområdet, bygger Olofströms kommun ut Vilboksskolan. Detta för att kunna ta emot upptill 250 elever. Klart 2021.

 

10. Äldreboende – Ett nytt boende för äldre planeras att byggas i Olofström.


Berätta om kommunens vision om 14 000 invånare 2025?
Visionen är en samverkan mellan kommun, näringsliv och invånare. Vi tror att det är möjligt tillsammans. En del i visionen är att skapa attraktiva bostäder men det finns även andra viktiga delar som en bra infrastruktur, ett växande näringsliv och bra skolor.

 

Varför ska man flytta till Olofström?
Om man bor i Olofström har du nära till allt. Till arbete, boende, havet och kontinenten. Det är en god miljö för barnfamiljer. Alla känner alla och det skapar en trygghet. Här har du ett stort utbud inom kultur- och fritidsaktiviteter. 2019 blev vi valda till Årets Friluftskommun!

 

Vilket är ditt drömboende?
Mitt drömboende har jag redan! Jag bor sedan 30 år tillbaka i en villa på Brännaregårdsområdet i Olofström. Ett härligt villaområde mitt i naturen, men ändå gång- och cykelavstånd till centrum. Jag trivs mycket bra, men jag kan tänka mig att flytta till lägenhet nere i byn om några år.

Annika, Blissing, Tomtförmedlare, på Olofströms kommun.
Halen.
Bengtas väg.