Meny
Om banken
Samhällsnyttan
Kontakta oss

21-åriga Sofie tog över konkursföretaget Home By Sweden mitt i brinnande pandemi

Världspandemi och ekonomisk kris – Det var inget som hindrade 21-åriga Sofie Karlsson från att våga satsa på företaget Home By Sweden mitt i brinnande pandemi i maj 2020.

– Jag såg nyhetsrubriken ”Älmhultsföretag i konkurs” och jag sa till familjen att detta kanske var något att kolla på. På visningen såg vi potentialen och att det fanns en chans att göra detta riktigt bra. Många kanske skulle säga att det var ett risktagande men jag skulle säga att det var en kalkylerad risk. Vi såg möjligheterna. Att det var pandemi var för oss en bra timing och öppnade upp för nytänk och kreativitet, säger Sofie.

 

Home By Sweden är ett svenskt företag som säljer heminredningsprodukter från välkända varumärken med hög kvalité som Kosta Boda, Orrefors, Jonathan Adler, Stelton och Gense med många fler. Att Sofie själv har ett stort intresse för heminredning är en fördel. Företagets ledord är att sätta kunden i första rummet genom att erbjuda inredning av hög kvalité med snabba och smidiga leveranser - helt fraktfritt. Företaget fyllde nyligen 1 år i ny regi.

– Det var många sömnlösa nätter innan lanseringen. Jag tänkte: Ska detta fungera? Det går att göra om saker i oändlighet. Det går aldrig att vara helt förberedd, det är bara att köra och hitta vägar framåt med tiden.

 

Sofie kommer från Ronneby och är uppvuxen med föräldrar som alltid drivit företag. Idag studerar hon heltid vid Handelshögskolan i Göteborg och driver företaget parallellt med studierna. Hennes föräldrar Marie och Stefan tar hand om allt det fysiska arbetet på plats i Ronneby. Att starta det nya bolaget var den enkla delen och tog endast 30 minuter.

– Det är jätteviktigt med en bra bank-kontakt. För oss var det jättesmidigt att starta bolaget. Vi ringde till Nina på banken och efter en halvtimme var allt löst och ordnat. Det var guld värt! Min familj har varit kunder i Sparbanken i Karlshamn i alla år och att få snabb och bra hjälp är verkligen en anledning att vara trogen sin bank.

 

Hur är det att jobba med sin familj?

– Vi är ett bra team! Jag kan inte vara på två platser samtidigt så jag hade inte klarat det utan dem. Vi tar nytta av att vi är olika generationer och börjar hitta våra roller inom företaget. Jag har lärt mig mycket av dem och de är en stor trygghet för mig. Oavsett vad som händer är vi alltid familj.

 

Och det är mycket som hänt sedan starten. Steg ett var att göra vissa kostnadseffektiva förändringar. Tidigare hade företaget även en fysisk butik men de har valt att endast ha butik online. De har även ett mindre lager som fylls på oftare genom nybeställningar och på så sätt har de en större säkerhet och ligger aldrig ute med stora kostnader. Sofie har arbetat mycket med att bygga upp förtroendet till leverantörer, bygga en bra kundrelation och att utveckla samarbete med tidningar som erbjuder deras produkter i sina nyhetsbrev. Nästa steg för företaget är att utveckla samarbetet med företag och B2B.

– Det har hänt jättemycket på kort tid och företaget går bra. Home By Sweden har blivit vår lilla bebis som vi tar hand om och ser växa. Det bästa med det här är att få vara med på företagets resa och jag lär mig något nytt varje dag. Vi har många planer för framtiden och vill fortsätta växa och utvecklas, avslutar Sofie. 

Sofie Karlsson. Foto: Emmie Erlandsson.

Sofie Karlsson

Ålder: 21 år

Från: Ronneby

Gör: Kandidatexamen i ekonomi och gör nu sin master i ledarskap på Handelshögskolan i Göteborg. Driver samtidigt företaget Home By Sweden Distribution AB med sina föräldrar.