Hoppa till textinnehållet

Möt vinnarna av Swedbank rivstart 2018

I vår entreprenörstävling Swedbank rivstart 2018 är alla tio finalister vinnare av en prissumma och ett anpassat affärsutvecklingsprogram. 

Amferia 500 000 kr

Har utvecklat ett plåster som förhindrar uppkomsten av infektioner i sår. Plåstret är aktivt mot alla typer av bakterier inklusive de som är resistenta mot antibiotika. Målet med plåstret är att bidra till att minska antalet infektioner generellt och även bidra till minskad användning av antibiotika.

Skira AB 350 000 kr

Har utvecklat en sajt där lantbrukare kan köpa och sälja spannmål. Syftet med sajten är att ge både en ökad transparens och trygghet för lantbrukaren. De utvecklar också ett analysverktyg som kan användas av målgruppen för att planera och analysera spannmålsaffärer.

NOWA Drops 250 000 kr

Utvecklar en tablett som omvandlar kranvatten till flytande tvål. Målet är att effektivisera transporten av flytande hushållsprodukter och därmed bidra till att minska utsläppen och reducera plastavfall från förpackningar.

Följande bolag tilldelas 200 000 kronor var

Bright Day Prototypes AB

Erbjuder industrin innovativa energilagringslösningar som minskar påverkan på miljön. Som bas för detta har de utvecklat en process för att tillverka supermaterialet grafen av en restprodukt från skogsindustrin som annars skulle ha bränts.

ClimateHero

Med ClimateHero kan man snabbt och enkelt beräkna sitt ungefärliga klimatavtryck. Tjänsten ger sedan feedback på vad man gör bra samt hur man kan banta sitt klimatavtryck genom ändrade levnadsvanor. Man ges även möjlighet att helt neutralisera sitt återstående avtryck via klimatkompensering.

Edvira AB

Vill sätta framtidens tech i händerna på de som annars kanske inte hade kommit i kontakt med den. Företaget har utvecklat en forskningsbaserad lösning för likvärdig utbildning av programmering, med målet att skolans resurser och lärarnas kompetens nyttjas bättre.

Gårdsfisk (Scandinavian Aquasystems AB)

Föder upp olika arter av sötvattenfiskar, både på den egna gården och genom kontraktsuppfödare. För att inte påverka den omkringliggande naturen sker all produktion i ett integrerat lant- och vattenbruk som bidrar till att skapa en ny näring på landsbygden.

Health Support Sweden

Har utvecklat en tjänst för behandling av barnfetma som består av uppkopplade enheter för att samla in relevant data som analyseras och visualiseras via ett gränssnitt för både patienter och vårdgivare. Detta tillsammans med ett kommunikationsverktyg syftar till att ge alla inblandade bättre förutsättningar att skapa positiva beteendeförändringar vilket också bekräftats i en första klinisk studie.

Jaisy Sthlm AB

Har utvecklat en icke-invasiv gulsots-detektor för nyfödda som kan massproduceras till låg kostnad. Istället för att ta blodprov som ökar risken för infektioner läser en smart sensor av om barnet har gulsot. Som energikälla används en smartphone.

Tempiro AB

Har tagit fram en lösning för att koppla upp olika apparater i hemmet och värmereglering mot Smarta Säkringar via en smartphone. Med detta kan man bland annat reglera värmen i sin bostad på distans.

Se det bästa från finalen av Swedbank rivstart 2018

Möt vår jury

Elena Malakhatka, doktorand KTH och grundare av VR_Sci Fest

Elena Malakhatka bedriver sin forskning i KTH Live-in-Lab, en innovationsplattform för forskning och utveckling med fokus på lösningar för byggnader och Cleantech. Inom ramen för hennes forskning undersöker Elena även VR/AR-applikationer för byggnadsmiljöer.

Ahmed Abdirahman, grundare av The Global Village och Järvaveckan

Ahmed Abdirahman arbetar även som näringspolitisk expert med integrationsfrågor på Stockholms handelskammare och har tidigare arbetat för Interpeace, en internationell fredsbyggande organisation. Han utsågs 2018 till Framtida Ledare av Chef, Årets Samhällsbyggare av Veckans Affärer och var Göran Tunhammar-pristagare samt utsågs bland annat till Årets Opinionsbildare av Dagens Opinion under 2017.

Karin Bodin, koncern-VD Polarbrödsgruppen

Karin Bodin är tillsammans med sin syster Anna Borgeryd huvudägare och femte generationens familjeföretagare. Karin har de senaste åren bl.a. tilldelats Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv och IWEC, ett internationellt entreprenörskapspris för kvinnor samt fått utmärkelsen Hållbart ledarskap av Näringslivets miljöchefer.

Helena Samsioe, VD och grundare av Globhe Drones samt vinnare av Swedbank rivstart 2017

Helena Samsioe grundade 2015 Globhe Drones, ett drönartjänsteföretag som flyger mediciner till otillgängliga områden i södra Afrika och samlar in information med hjälp av drönare efter naturkatastrofer. Rankad som Europe's Top 50 Women in Tech av Forbes. Även rankad som topp 100 bland unga företagsledare i Sverige, vunnit Di Digitals ”Female founder of the Year” och omnämnts som ”Drone Queen” av BBC.

Pelle Almqvist, sångare i The Hives

Pelle Almqvist har släppt sex album med garagerockbandet The Hives. Bandet har vunnit sex Grammis och utsetts till både Årets grupp på P3 Guld och Årets företagare i Fagersta. Pelle Almqvist har även varit värd för Musikhjälpen, P3 Guld och för Sommar i P1.

Ishtar Touailat, serieentreprenör och innovationschef Tieto

Ishtar Touailat har bl.a. grundat Startup Bootcamp, Women in Business Accelerate och nu senast Futuristas. Futuristas är ett techprogram med fokus på framtida teknologier för kvinnor. Hon har utsetts till Supertalang, en av näringslivets mäktigaste kvinnor och Framtidens kvinnliga ledare.

Andra Farhad, aktieentreprenör

Andra Farhad började handla med aktier när hon var 16 år och med sin plattform Börshajen erbjuder hon nu andra människor gratiskurser om investeringar och aktieaffärer. Organisationen Företagarna rankar henne som en av landets mest lovande unga företagare och hon är med på Veckans Affärers lista över Supertalanger.

Pär Svärdson, grundare av Apotea och Adlibris

Pär Svärdson grundade 1997 Adlibris och 2012 startade han Apotea som är Sveriges första renodlade nätapotek. Han blev i våras utsedd till Årets företagare av tidningen Dagens industri och vann SvD Affärsbragd 2017.

Birgitte Bonnesen, VD Swedbank (juryns ordförande)

Birgitte Bonnesen är född och uppvuxen i en småföretagarfamilj, och Swedbank har idag förmånen att ha hälften av alla Sveriges företag som kunder. Birgitte vet – både på ett personligt och på ett affärsmässigt plan – villkoren för att driva företag.

Foto: Birgitte Bonnesen

Möt tre vinnare av Swedbank rivstart 2017

Helena Samsioe

GLOBHE DRONES

Anders Lindqvist

Swedish Hydro Solutions

Sofia Nordell

Mitt Käk

Tips på vägen

Hitta kapital

Våga starta eget

Hantera motgångar